News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Europarlamentantul Iosif Matula trage un semnal de alarmă în privinţa pericolului reprezentat de procesul de îmbătrânire accelerat cu care se confruntă Europa implicit şi ţara noastră.

Semnalul dat de europarlamentarul român vine în contextul unui raport al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European referitor la provocările demografice şi solidaritatea între generaţii care arată că societatea europeană se confruntă cu un proces de îmbătrânire accelerat.

„Sunt mai multe aspecte care duc la concluzia că, dacă nu venim cu soluţii concrete, vom ajunge la o criză a forţei de muncă pe piaţa europeană”, a afirmat Iosif Matula.

Criza declanşată acum doi ani, ale cărei consecinţe le suportă încă Europa şi, implicit, mai pronunţat România, a arătat că unele segmente considerate foarte stabile, cum este industria constructoare de maşini, au oferit cel mai mare număr de şomeri din Europa.

„România, ca ţară, are un decalaj faţă de statele dezvoltate din Europa, iar această problemă a forţei de muncă ar putea fi, în viitor, mai pronunţată la noi. De aceea ar trebui, pe plan educaţional, cât şi din punct de vedere al angajatorilor, să existe o colaborare foarte strânsă atât în pregătirea şcolară cât şi în cea profesională, pe axa liceu – facultate sau cursuri profesionale – piaţa de muncă. Sistemul de solidaritate între generaţii există şi funcţionează. De noi depinde cum creionăm existenţa generaţiilor viitoare, în toate domeniile, implicit ca ocupare profesională”, a mai afirmat Iosif Matula, care consideră că zona de vest a ţării şi, mai ales Aradul pot fi exemple concrete de absorbţie a forţei de muncă, chiar şi pentru ţările mai dezvoltate. „Capacitatea de organizare administrativă, educaţională şi profesională în Arad reprezintă un etalon pentru întreaga ţară”, a completat europarlamentarul arădean.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *