News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Serviciul teritorial Timişoara al DNA cercetează o grupare din care fac parte Codruţ Marta, fostul şef de cabinet la lui Sorin Blejnar, preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, primarul Aradului Gheorghe Falcă şi alte persoane. În paralel, după  mai bine de o lună de când primarul Timişoarei , Gheorghe Ciuhandu, a făcut public faptul că firma “Confort S.A.”, deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, a depus la dosar acte falsificate, cazul a intrat în atenţia procurorilor arădeni. Asta după ce, în ciuda dovezilor prezentate, cazul a fost ignorat la cel mai înalt nivel, atât de autorităţile competente din Timiş cât şi din Arad. Un fals similar a fost descoperit şi la o licitaţie din judeţul Caraş- Severin. În paralel, asociatul lui Cornu, Lucian Caraiman, a fost condamnat în dosarul “Electrica II”, la cinci ani de închisoare. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi fostul şef al Electrica Banat, Livius Milea, dar şi alţi directori din cadrul companiei, condamnaţi deja de două instanţe în dosarul “Electrica I”.

Senatorul Valer Marian a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Administraţiei şi Internelor, privind modul în care Consiliul Judeţean Arad distribuie bani către cotidianul local “Glasul Aradului”, oficios de partid în serviciul preşedintelui CJ Arad Nicolae Ioţcu şi a primarului Gheorghe Falcă, ambii din PDL. Senatorul acuză că cei de la cotidianul local încheie abonamente cu primăriile din judeţ, iar subvenţionarea abonamentelor se face din bugetul CJ Arad. În scop electoral, primăriile care au abonament la acest ziar beneficiază de promovare, iar cele care nu au încheiat abonamente fac obiectul unor articole şi campanii de presă negative. “Glasul Aradului” este editat de către firma SC “La Reclama” SRL, controlată de către Codruţ Marta, nimeni altul decât fostul director de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Procurorii DNA au deschis un nou dosar pe nuemle lui Blejnar şi al lui Marta, pentru instigare la evaziune fiscală, ca protectori ai celei mai mari reţele de contrabandă cu benzină şi motorină. Cei doi au mai fost anchetaţi şi în 2008 de către DNA, tot pe o speţă privind comerţul cu carburanţi.  Scrisoarea deschisă a senatorului Valer Marian a fost plimbată de la M.A.I la IPJ Arad, care a încercat obţinerea unui număr unic de dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Atunci s-a aflat oficial că dosarul există deja şi a fost trimis către DNA Timişoara. De alftel, fostul şef de cabinet la lui Blejnar, Codruţ Marta nu se sfieşte să declare la diverse întâlniri că se va ocupa personal de reporterii Jurnalului Naţional care scriu despre aceste ilegalităţi.

Procurorii se ocupă de o speţă prezentată în premieră de către Jurnalul Naţional, în care omul de afaceri Georgică Cornu este cercetat pentru că societatea “Confort”, patronată de acesta, a prezentat la Primăria Arad, pentru două achiziţii publice de lucrări, un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de modernizare a două bulevarde din Timişoara, o recomandare în care apare calificativul de „foarte bun” pentru lucrarea din Timişoara executată de Confort şi încă o scrisoare de recomandare pentru un angajat al aceleiaşi societăţi, pe care apar semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu şi ştampila Primăriei Timişoara. În realitate, primarul Timişoarei susţine că actele nu sunt valabile pentru că ele au fost falsificate. De altfel, Jurnalul Naţional a relatat încă din luna noiembrie 2011 despre legăturile de afaceri dintre Georgică Cornu, Gheorghe Falcă şi Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad. Cei doi edili au beneficiat, direct sau  prin intermediari, de avantaje materiale pentru că au acordat firmelor lui Cornu licitaţii cu valoare contractuală de mai multe zeci de milioane de euro. Numele societăţii Confort SA, prin diverse firme precum Conar, Magellan, Izometal, sau chiar compania mamă, toate aparţinând cuplului de afacerişti Georgică Cornu şi Lucian Caraiman, este o constantă în privinţa câştigătorilor lucrărilor realizate de Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad. Colaborarea Confort SA cu cele două instituţii publice arădene are legături strânse cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, prin intermediul căruia Cornu a şi ajuns în relaţii de amiciţie cu Nicolae Ioţcu. Intermediarul acestor relaţii este omul de afaceri Florin Paşca, vecin de duplex cu primarul Gheorghe Falcă, în casa de pe strada C.D. Loga din Arad. Florin Paşca este, începând cu data de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SA, încheind un contract de ma­nagement pe judeţul Arad prin fir­ma sa, SC Univro SRL Arad. În anul 2009, Paşca şi Falcă îşi construiesc împreună duplexul pe ma­lul Mureşului. Între cei doi apare în­să o ruptură, iar Paşca se apropie de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliu­lui Judeţean. Prin Paşca, centrul de interes al societăţii Confort SA, care a cumpărat la Arad compania Conar şi o mare parte din acţiunile concurentului său de pe piaţa construc­ţiilor, ICIM, se mută de pe Primărie pe Consiliul Judeţean. Momentul coincide cu îmbunătăţirea bruscă a situaţiei materiale a preşedintelui Nicolae Ioţcu. Surse din cadrul CJ Arad susţin că locuinţa din comuna Vla­di­mi­rescu, jud. Arad, cu o su­pra­faţă de 366 metri pătraţi a lui Nicolae Ioţcu ar fi fost realizată de firma Clarine SRL, subcontractant al lucrării de refacere a sediului Companiei de Apă-Canal, aflată în subordinea Consiliu­lui Judeţean, lucrarea de la Compania Apă-Canal fiind câştigată de SC Univro SRL, care a angajat pentru execuţie firma Clarine SRL.

Acum procurorii cercetează lucrările contractate de către CJ Arad în anii 2010 şi 2011, unde majoritatea licitaţiilor au fost câştigate de către firma Confort, a tandemului Cornu – Caraiman. O categorie de lucrări, de întreâinere de drumuri, au fost contractate prin negociere directă, fără anunţ de participare,  de către SC Palcu Impex SRL, unde acţionar principal este finul primarului din Arad. Lucrările de infrastructură au fost contractate cu SC Confort SA, al cărei reprezentant în Ara deste tocmai inginerul Florin Paşca, vecin în duplexul de lux cu primarul arădean Gheorghe Falcă. Prin Paşca şi prin Falcă, “regele asfaltului” Georgică Cornu menâine o legătură personală cu preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu. Procurorii anchetează modul în care licitaţii la acre societatea Confort SA s-a clasata pe locuri inferiore, dar a câştigat licitaţiile, prin contestaţie, urmare a intervenţiilor făcute chiar de către preşedintele CJ Arad. Conform listelor, societăţile Palcu Impex şi Confort sunt abonate la lucrări din banii publici ai Consiliului Judeţean Arad de mai bine de doi ani dar şi pentru lucrări mai vechi.

În paralel, pentru o licitaţie din judeţul Caraş-Severin, s-a descoperit acelaşi tip de falsificare a semnăturii primarului din Timişoara, tot pentru ca societatea Confort să primească diverse contracte de întreţinere. Mai mult, asociatul lui Cornu în grupul de firme Confort-Izometal-Magelan, Lucian Caraiman, a fost condamnat în dosarul “Electrica II”, la cinci ani de închisoare.

Procurorii mai verifică la Arad şi inadvertenţe şi omisiuni din declaraţiile de avere ale preşedintelui Nicolae Ioţcu şi a primarului Gheorghe Falcă. Surse din rândul anchetatorilor susţin că prin intermediul soţiei primarului arădean, Ela Falcă, în ultimii ani, s-au încasat sume în jurul a 7 milioane de euro pe an, prin intermediul unui biroude arhitectură. Din declaraţia de avere a lui Falcă pe anul 2011 reiese că acesta are active financiare şi venituri de la firma SC Pro Arhitectura SRL, firmă la care soţia sa, Ela Falcă este director arhitect. Sumele din declaraţie nu sunt clar specificate in lei sau în valută.  În 2010, Falcă cesionează firmei Pro Arhitectura o casă în construcţie, cu suma de 316 224 lei. Tot din declaraţia de avere pe 2010 reiese că Falcă deţinea şi atunci active la aceeaşi firmă iar soţia era angajată acolo tot ca director arhitect. Procurorii analizează şi declaraţiile de avere ale preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu. (sursa jurnalul.ro)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *