News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

FRF își îndreaptă atenția și spre Liga 3 (?) FRF își îndreaptă atenția și spre Liga 3 (?)
Please follow and like us:
Pin Share

Acuzat că nu a făcut mare lucru pentru fotbalul românesc de la instalarea la Casa Fotbalului și până în prezent, Răzvan Burleanu a început să „miște” ceva cu un an înainte de alegeri. „Voi candida din nou și voi câștiga”, a anunțat actualul președinte al FRF.

Toate meciurile vor fi filmate

Strategia lui Burleanu are legătură și cu Liga 3, competiție care a intrat în atenția comitetelor Federației Române de Fotbal. Mai întâi, Comitetul Executiv al FRF a aprobat în unanimitate de voturi încheierea unui contract de achiziţie pentru camere video în valoare de 53.000 de euro, la propunerea administraţiei FRF.

Cluburile din al treilea eșalon se numără printre cele care urmau să primească din partea Federaţiei Române de Fotbal o cameră video pentru filmarea tuturor meciurilor. Începând cu anul 2017, echipele gazdă au datoria de a filma partida, urmând ca înregistrarea să ajungă şi la clubul oaspete.

Potrivit conducătorilor de la Casa Fotbalului, acest proiect va avea multiple beneficii: monitorizarea jucătorilor, monitorizarea arbitrajelor, o bază de date completă pentru toţi antrenorii, evitarea speculaţiilor înainte şi după disputarea partidelor.

O reducere „substanțială” de 15 lei

O altă măsură este reducerea taxei pentru viza anuală, decisă într-o ședință a Comitetului de Urgență. Concret, taxa pentru cluburile din Liga a 3-a a fost micșorată de la 70 la 55 de lei, la propunerea lui Marius Burcă, reprezentantul acestei competiții în Comitetul Executiv.

Desigur, 15 lei nu este cine știe ce sumă. Dacă o înmulțim cu 25, numărul obișnuit al jucătorilor dintr-un lot, rezultă o taxă totală de 375 de lei. Greu de crezut că un club de Liga a 3-a stă în acești bani. Și, pentru că tot suntem la capitolul „Gică contra”, ne gândim că prima măsură, cea cu filmatul meciurilor, pune cluburile la niște cheltuieli. Îți trebuie un om specializat pentru așa ceva.

Pe când se vor ocupa de blaturi

Probabil că aceste măsuri de „încurajare” a competițiilor din ligile inferioare vor continua. Nu e un lucru rău, cu condiția ca ele să fie cu adevărat utile. Ar trebui să prindă mai multă viață campania împotriva blaturilor. Cine este (sau a fost) implicat în viața unei echipe din acest eșalon știe la ce nivel a ajuns fenomenul.

Nimeni nu vrea, însă, să recunoască. Peste 700 de fotbaliști din România au răspuns la întrebările unui sondaj mai amplu realizat de sindicatul internațional al fotbaliștilor (FIFPro). Deși chestionarul cu răspunsuri nu era semnat, niciun jucător nu a recunoscut că i s-ar fi propus vreodată să participe la un blat.

Nu au curaj nici când sunt anonimi

Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), s-a declarat dezamăgit de „timiditatea” respondenților: „Sunt mulţi fotbalişti care au participat la astfel de meciuri, dar nu au curajul să o recunoască nici măcar într-un chestionar în care nu îşi dezvăluie identitatea. Este un semnal de alarmă!”

Fenomenul corupției apare în special acolo unde sunt bani puțini, eventual plătiți cu întârziere. O afirmă și Ana-Maria Prodan, care este foarte bine informată despre ce se petrece în fotbalul românesc: „Unii au copii acasă și ajung la disperare, mă refer mai ales la fotbaliștii din ligile inferioare. Ai 500 de euro pe lună salariu, nu-i primești nici p-ăia și se adună ratele la bănci. Și-ți mai plâng și copiii acasă. Asta e marea nenorocire!”.

Și un semn bun

Cert este că în acest sezon s-a consemnat un record la nivelul Ligii a 3-a: după multe ediții consecutive în care numeroase echipe au părăsit competiţia chiar după doar câteva meciuri disputate, toate formațiile care au început campionatul au terminat turul „în picioare”.

Până și Arsenal Malu (seria a 2-a) a continuat „să își ducă crucea” , deși a înregistrat 13 victorii din tot atâtea posibile, având golaveraj 10-61 la finalul turului. În comparație, două formații din Liga a 2-a, Șoimii Pâncota și ACS Berceni, s-au retras înaintea pauzei de iarnă.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *