News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Grecia: Șase motive pentru a descoperi insula Aegina, lângă Atena Grecia: Șase motive pentru a descoperi insula Aegina, lângă Atena
Please follow and like us:
Pin Share

Este cea mai accesibilă insulă din capitala Greciei. Ziua, ne aprovizionăm cu fistic – specialitatea – și arome iodate. Dar în Egina merită să rămânem mai mult acolo, pentru a aprecia toată bogăția unui loc autentic care respiră tot anul.

Dacă Atena este a îndrăgostiților de Grecia, împrejurimile capitalei oferă și surprize sublime, capabile să prelungească weekendul. Din Pireu durează doar o oră cu barca pentru a ajunge la Aegina, o insulă care a rămas foarte autentică. Aterizăm direct în inima orașului său plin de viață. În dreapta, se întinde portul cu vasele sale de pescuit și șirul său magnific de case neoclasice, la poalele cărora sunt cafenele și taverne. În stânga, situl arheologic al orașului antic Aegina iese din mare.

Mai puțin cunoscută decât Hydra sau Spetses, Egina are totuși o istorie fascinantă. De două ori insula a depășit Atena. Demult, în Antichitate, a fost astfel primul oraș grec care a inventat bani în secolul al VII-lea. Î.Hr. În 1828, a fost, de asemenea, prima capitală a tânărului stat grec atunci când țara și-a câștigat independența. Din aceste perioade, rămân situri arheologice evocatoare – inclusiv remarcabilul templu al Aphaiei – și clădiri neoclasice superbe. Astăzi, insula se confruntă cu o reală reapariție a popularității datorită apropierii sale de Atena și cultivării fisticului, ștampilat cu un DOP.

De îndată ce ajungem pe insulă, tarabele cu fistic și terasele cafenelelor ne întâmpină. Este greu să nu gusti pepita verde: vine într-o mie și una de dulciuri (proaspete sau sărate, în înghețată sau nuga etc.). Iubitorii de mâncare merg la Mourtzis, unul dintre producătorii insulei al cărui fiu este un cofetar excelent.

Portul vă invită să vă plimbați pe chei și să vă pierdeți pe aleile sale împânzite de mici magazine, piața de pește fiind nervul central al insulei. Pe ambele părți, ne recâștigăm forțele cu fața la mare pe terasa cafenelei tradiționale Michalis sau a barului contemporan OINOH.

Pentru a savura pește proaspăt, vă puteți delecta cu salate, cartofi prăjiți și carne la grătar la populara tavernă Agora, cu excepția cazului în care preferați bucătăria greacă mai sofisticată și rafinată a tavernei Skotadis, considerată a fi cea mai bună de pe insulă. De gustat în special: hamsiile marinate aromate cu coajă de lămâie și salata casei cu brânză proaspătă … cu fistic bineînțeles.

Templul lui Aphaia

Situl este izbitor de frumos. Înconjurat de o pădure de pini cu vedere la Golful Saronic, acest templu doric, în stare remarcabilă de conservare, se află pe un promontoriu cu vedere la mare și se vede Atena în depărtare. A fost construit în jurul anului 480 î.Hr. JC. Cu Partenonul de pe Acropole și Templul lui Poseidon la Capul Sounion, a format un triunghi sacru în vremurile străvechi. Eginetanii se închinau lui Aphaia, o nimfă cretană asociată cu Artemis, zeița vânătorii și a naturii sălbatice. Reprezentând lupta dintre Lapiths și Centauri, copii ale frontoanelor sunt expuse în micul muzeu al sitului (deschis în weekend de sezon; originalele sunt în München).

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *