News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Gripa aviară este la granițele județului Arad Gripa aviară este la granițele județului Arad
Please follow and like us:
Pin Share

Primăria Municipiului Arad, prin Biroul Protecţie Civilă, Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă,  vă aduce la cunoștință faptul că Ungaria a notificat recent confirmarea unor focare de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situate la granița de vest a României (județul Bekes). Autoritățile maghiare au implementat măsurile de urgență inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări. În acest context,  Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad solicită atenție sporită cu privire la măsurile de biosecuritate aplicate în exploatațiile de păsări.

Numărul mare de cazuri de gripă aviară înalt patogenă depistate la păsările sălbatice, precum și faptul că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României, impune aplicarea următoarelor măsuri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodăriilor populației, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice, după cum urmează:

  • Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice.
  • Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice.
  • Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.
  • Evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatație a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).
  • Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.
  • Aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferite în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei.
  • Prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațe și gâște. Trebuie limitat accesul tuturor păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. O atenție deosebită se va acorda instituțiilor sau unităților care dețin păsări sălbatice captive, fiind obligatorie asigurarea protecției în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice;
  • Se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare cât și în cele comerciale care nu dețin măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatații de tip A.

Crescătorii de păsări au obligația de a respecta cu strictețe regulile de biosecuritate, conform prevederilor Regulamentului (UE0 429/2016 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control a anumitor boli listate, a Regulamentelor delegate și de implementare) și instrucțiunilor naționale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *