News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Importanța medicului geriatru Importanța medicului geriatru

Importanța medicului geriatru

Utile 31 martie 2023 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

Vârsta înaintată aduce cu sine o mulțime de afecțiuni și complicații ce pot fi tratate doar de către un medic specialist. Medicul geriatru se ocupă de tratarea afecțiunilor specifice vârstei înaintate și ajută la prevenirea bolilor cronice.

Cu ce se ocupă un medic geriatru?

Medicul geriatru are un rol important în furnizarea de asistență medicală specializată persoanelor în vârstă. Acesta alcătuiește un plan de îngrijire de geriatrie și are un impact direct asupra stării generale de sănătate a pacienților săi.

Deoarece odată cu înaintarea în vârstă se pot produce schimbări fiziologice și patologice specifice, medicii geriatri sunt instruiți să identifice și să trateze tulburări și afecțiuni mai susceptibile la vârstnici decât la alte grupuri de vârstă.

Planul de îngrijire geriatrică este un instrument esențial pentru medicii geriatri, întrucât le oferă posibilitatea de a diagnostica, trata și monitoriza starea de sănătate a pacientului în cauză.

Un astfel de plan presupune atât evaluarea obiectivă a stării de sănătate a pacientului, cât și stabilirea unui program personalizat de îngrijire și management al afecțiunilor prezente. El include evaluarea clinică detaliată, efectuarea testelor necesare și prescrierea tratamentului optim pentru pacient.

Activitatea medicului geriatru nu se limitează doar la prescrierea tratamentelor și la supravegherea pacienților: acesta poate oferi consiliere și suport emoțional pacienților și familiilor lor.

Primul pas al activității medicului geriatru este îndrumarea pacientului și a familiei sale pentru tratamentele necesare și managementul afecțiunilor cronice. Apoi, efectuează evaluări și screening-uri pentru a identifica factorii de risc și complicațiile afecțiunilor sau ale stărilor fizice ale pacientului, inclusiv sindroamele multifactoriale specifice vârstei înaintate.

Acest lucru ajută la prevenirea complicațiilor și la stabilirea unei scheme de tratament adecvată.

Ce afecțiuni tratează acesta?

Un medic geriatru este un specialist care se ocupă de tratamentul pacienților vârstnici. Acesta abordează o gamă largă de afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare cronice, tulburări neurologice, afecțiuni de sănătate mintală și tulburări de comportament, cum ar fi depresia și anxietatea.

Alte afecțiuni pe care le poate diagnostica și trata sunt cele articulare și osoase, bolile infecțioase și tulburări cognitive precum boala Alzheimer.

Medicul geriatru tratează aceste boli prin monitorizarea stării de sănătate și prin prescrierea medicamentelor adecvate pentru a ține sub control simptomele. De asemenea, el recomandă modificarea stilului de viață prin activitate fizică și alimentație corectă, pentru a preveni complicațiile la persoanele în vârstă.

Medicul geriatru prescrie medicamentele și decide în ce constau îngrijirile preventive. De exemplu, recomandă unele suplimente nutritive și exerciții fizice care au un nivel de dificultate și o frecvență corespunzătoare pacientului.

Astfel de aspecte sunt importante pentru menținerea sau chiar ameliorarea funcționalității, ceea ce îi permite persoanei în vârstă să se bucure de o viață independentă cât mai mult posibil.

Beneficiile aduse pacienților prin planul de îngrijire geriatrică

Planul de îngrijire geriatrică oferă pacienților acces la tratamente și servicii medicale specializate și de calitate înaltă, pentru a gestiona afecțiunile specifice vârstei înaintate. Tratamentul se concentrează asupra îmbunătățirii calității vieții prin managementul simptomelor existente și prevenirea riscul complicațiilor asociate cu vârsta.

Printr-un astfel de plan, medicul geriatru oferă asistență pacienților cu privire la schimbarea stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și gestionarea durerilor severe.

Alte beneficii pentru pacienți constau într-o mai bună mobilitate și flexibilitate, capacitatea de a se adapta la schimbările din mediul lor și o autonomie sporită. Medicul geriatru alcătuiește planul de îngrijire individualizat și monitorizează în permanență starea de sănătate a pacienților, pentru a obține rezultate cât mai bune.

Medicul geriatru comunică și cu persoanele apropiate pacientului, explicându-le ce pot face pentru a îi oferi suport. Programul de îngrijire pe care îl alcătuiește specialistul este personalizat, pentru a se potrivi cu stilul personal și cu circumstanțele fiecărui senior.

 

În concluzie, rolul medicului geriatru este vital pentru managementul eficient al afecţiunilor specifice vârstei înaintate și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților în vârstă.

 

Surse de informare:

  1. Contributors, WebMD Editorial. “What Is a Geriatrician?” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-geriatrician. Accessed 26 Feb. 2023;

2. Joy, Rebecca. “What Is a Geriatrician Doctor?” Healthline, Healthline Media, 8 May 2019, www.healthline.com/health/geriatrician-doctor. Accessed 26 Feb. 2023.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *