News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

IMPORTURILE DE CARBUNE ALE JAPONIEI AU ATINS UN NIVEL RECORD IN 2015 IMPORTURILE DE CARBUNE ALE JAPONIEI AU ATINS UN NIVEL RECORD IN 2015
Please follow and like us:
Pin Share

Importurile de petrol ale Japoniei au coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani, ca urmare a creșterii economice reduse, însă, în paralel, companiile japoneze de utilități au crescut importurile de cărbune, care au atins o valoare record, informează Reuters.

Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, importurile petroliere ale Japoniei au scăzut anul trecut cu 2,3%, până la 3,37 milioane barili pe zi. De asemenea, consumul de energie electrică a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, până la 866,26 miliarde kilowați oră, cel mai scăzut nivel înregistrat după 1998.

‘Piața energetică japoneză intră într-o nouă fază… Companiile de utilități trebuie să coboare costurile, iar menținerea în funcțiune a vechilor turbine care funcționează pe bază de gaze naturale sau petrol nu mai are sens’, a declarat Michael Jones, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie.

Modificarea profilului energetic al Japoniei a afectat cel mai mult sectorul gazelor naturale lichefiate (GNL), Japonia fiind cel mai mare importator mondial de GNL, utilizate la producția de energie electrică și încălzire. Importurile de GNL ale Japoniei au scăzut cu 3,9%, până la 85,046 milioane tone în 2015, cel mai scăzut nivel de după accidentul de la centrala nucleară Fukushima, din 2011.

‘Cererea de GNL este lovită din toate părțile. Cererea de electricitate este scăzută, capacitățile pentru producția de energie solară sunt în creștere, reactoarele nucleare sunt repornite, iar capacitățile de producție pe bază de cărbune sunt în creștere’ a spus Michael Jones.
În consecință, analiștii estimează că în exercițiul care va începe în aprilie importurile de GNL ale Japoniei ar urma să scadă până la 79,6 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Pentru a face economii, companiile japoneze de utilități au trecut la cărbune. Importurile de cărbune au crescut cu 4,8%, până la o cantitate record de 114,145 milioane tone în 2015, în același an în care lumea a ajuns la un acord privind combaterea încălzirii globale provocată în mare parte de arderea de cărbune. Comparativ, în anul 2000, consumul de cărbune al Japoniei era doar ușor mai mare decât cel de GNL, 60 milioane de tone față de 55 milioane tone, însă, între timp, importurile de cărbune s-au dublat.

Sursa: agerpres.ro

Foto: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *