News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

INFLATIA IN ZONA EURO A STAGNAT LA 0,2% IN DECEMBRIE INFLATIA IN ZONA EURO A STAGNAT LA 0,2% IN DECEMBRIE
Please follow and like us:
Pin Share

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, același nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015, arată o estimare preliminară publicată marți de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Este pentru a treia lună consecutiv când inflația în zona euro este una pozitivă, dar cu toate acestea creșterea prețurilor este mai mică decât estimau analiștii, care mizau pe o creștere modestă până la 0,3%.

Potrivit Eurostat, în ultima lună a anului trecut cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,5% în luna noiembrie, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,1%, față de creșterea de 1,2% înregistrată în luna noiembrie. În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 5,9%, comparativ cu un declin de 7,3% înregistrat în luna noiembrie.

Anterior, Eurostat a informat că în luna noiembrie a anului trecut 12 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă, iar România avut a doua inflație negativă din UE (minus 0,9%), fiind devansată doar de Cipru (minus 1,5%).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013 iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriul negativ în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ.

Pentru a stimula inflația BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015 BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Însă la ședința de politică monetară din luna decembrie BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, și lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziționa, prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *