News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

INS: Producţia industrială a scăzut în România cu aproape 6%, în primele trei luni ale anului INS: Producţia industrială a scăzut în România cu aproape 6%, în primele trei luni ale anului
Please follow and like us:
Pin Share

Producţia industrială a României s-a diminuat cu aproape 6%, în primul trimestru al anului, ca serie brută, în timp ce pe serie ajustată a scăzut cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Astfel, în primele trei luni din 2020, pe fondul scăderii cu 5,9% a producţiei industriale, ca serie brută, au fost consemnate diminuări în industria prelucrătoare de 6,3%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 4,8%, şi în industria extractivă, cu 3,8%.
În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 6,4%, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-7,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%) şi industria extractivă (-2,7%).

Potrivit sursei citate, faţă de luna martie din anul precedent, în martie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 12,7%, din cauza diminuărilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,4%), industria extractivă (-7,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

Totodată, în intervalul analizat, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 14,5%, pe fondul scăderilor din industria prelucrătoare – cu 17,7%, industria extractivă – cu 7,4%, şi din sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cu 4,4%.

Datele INS arată că, în luna martie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,4%. În această marjă, industria prelucrătoare a coborât cu 4,5%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 5,4%.

De asemenea, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel în martie 2020 vs februarie 2020.

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-14,9%) şi industria extractivă (-6,7%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,4%.

AGERPRES

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *