News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Europarlamentarul Iosif Matula a participat în perioada 4-6 mai 2011 la Zilele de Studiu care s-au desfăşurat la Palermo, pe coasta nord-vestică a Siciliei. Evenimentul a fost organizat de către Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Printre reprezentanţii de seamă ai Europei, şi nu numai, care au participat la întâlnire s-au numărat preşedintele Comisiei Europene – José Manuel Barroso, preşedintele Parlametului European – Jerzy Buzek, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European – Joseph Daul, premierul Ungariei – Viktor Orban, premierul Maltei Lawrence Gonzi, premierul Marocului – Abbes Fassi Fihri, ministrul Afacerilor Externe al Italiei – Franco Frattini, ministrul Justiţiei din Italia – Angelino Alfano,comisarul european pentru justiţie Viviane Reding, comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat – Antonio Tajani, comisarul european pentru energie – Gunther H. Oettinger, preşedintele senatului italian – Renato Schifani, cât şi un număr important de europarlamentari aparţinând grupului PPE.

Pe parcursul celor 3 zile de studiu au fost dezbătute teme importante de interes internațional precum: tensiunile din lumea arabă, revizuirea politicii de vecinătate a Uniunii Europene, lupta împotriva crimei organizate, agricultura, ocuparea forţei de muncă, migrarea, energia nucleară.

Subiectul Schengen a ocupat, de asemenea, un loc important în cadrul dezbaterilor. Premierul maghiar, Viktor Orban, președintele în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene, a menţionat că România şi Bulgaria trebuie să fie admise în Schengen. „Este necesar să fim consecvenţi în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului comunitar”, a explicat el. Mai ales că România a îndeplinit criteriile tehnice privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţii mai bune chiar decât unele state care sunt deja în spaţiul Schengen.

José Manuel Barroso a exprimat sprijinul ferm al Comisiei Europene pentru proiectul Schengen: Comisia Europeană va continua proiectul Schengen deoarece acesta constituie una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene în termeni de libertate şi securitate.”

O atenţie deosebită a fost acordată şi dezbaterii privind politica migraţională, prilej cu care s-a făcut distincţia între migranţii politici şi cei economici, care încearcă să intre ilegal pe teritoriul UE. Conturarea unei abordări strategice în relaţia cu ţările din sudul Mediteranei pentru a facilita migraţia legală trebuie să facă parte din politica UE în domeniul migraţiei, cu atât mai mult cu cât această strategie poate contribui la echilibrarea pieţei europene a forţei de muncă.

„Au fost abordate teme punctuale, care vizează toate statele membre. Atenţia a fost axată pe statele mediteraneene, dar subiectele, în special «Tinerii Întreprinzători şi Serviciile», respectiv «Mediterana şi Mediul – Rolul Uniunii Europene», se mulează foarte bine pe necesităţile de dezvoltare ale României, În plus, lideri ai Uniunii Europene și- au exprimat sprijinul pentru integrarea rapidă a României în spatiul Schengen” a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *