News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad

Salvaspeo România, prin intermediul Departamentului Tehnic, cu sprijinul Comisiei Medicale, Comisiei de Scafandri a Salvaspeo România organizează cea mai importantă acțiune de pregătire a salvatorilor din mediul subteran din calendarul anual de activitate al Salvaspeo România pe 2013.

          Exerciţiul de salvare din mediul subteran speologic a început la ora 09.00  în data de 06 iulie 2013, în Peştera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului  Sub Piatră, comuna Sălciua, judeţul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului.

            Peștera Huda lui Papară este o străpungere hidrologică a fâșiei de calcare din extremitatea vestică a Masivului Bedeleu. Pâraiele Ponor, Poieni și Seacă își unesc apele și se pierd în masivul de calcar în Ponorul Vânătare. După numai 15-18 m apele reapar în partea terminală a peșteri parcurgând în continuare o galeria activă de cca. 1.200 m. Peştera este una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni care se remarcă prin superlativele sale: aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cca. 84.000 de indivizi din 9 specii, este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascău ( dezvoltare 5200 m, denivelare +123m ). Peştera a fost declarată rezervaţie speologică prin Legea nr. 5/2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate).

            Peştera Huda lui Papară a fost selectată pentru exerciţiu ca urmare a producerii accidentului din luna mai, anul 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenția promptă a ehipelor de salvatori speologi din judeţele Arad, Bihor şi Cluj. După cincisprezece ore de luptă continuă cu torentul subteran, echipele de salvaspeo au reușit identificarea şi evacuarea în condiții de siguranță a persoanelor blocate în subteran.

     Pe parcursul exercițiului este simulată căutarea unui scafandru speolog care a trecut într-un sifon fără a reveni la intrarea în sifon, căutarea acestuia necesitând intervenția echipelor de scafandri speologi ai Salvaspeo Romania.

     De asemenea este simulată evacuarea unui accidentat cu fractura de bazin din Sala Tăcerii aflată la peste 1 km de la intrarea  peşterii şi 80 metri diferenţă de nivel. În subteran în acest moment se află 48 salvatori speologi, scafandri speologi precum şi o echipă medicală organizaţi în 8 echipe de salvare. Se estimează că operaţiunea de evacuare va mai dura încă 5 ore până când ultimul salvator va fi afară din peşteră.

    Punctul de Comandă al acţiunii de unde este coordonată acţiunea de salvare este situat la 200 metri de intrarea peşterii iar Punctul de Comandă Avansat se află lângă portalul peşterii.

     Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori, râu subteran sau galerii sifonate, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile, la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenaţi şi pregătiţi din punct de vedere tehnic, care să fie dotaţi cu echipamente de protecţie şi intervenţie specifice mediului subteran.

     La exerciţiul de salvare participă 54 salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din judeţele Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Hunedoara cât şi salvatori din alte regiuni ale ţării. Din partea Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Alba participă doar doi salvatori.

Salvatorii speologi, voluntari, membri ai Salvaspeo – România, sunt salvatori competenţi, care cunosc foarte bine mediul subteran speologic, au experienţă şi aptitudini pentru salvările din mediul subteran, telecomunicaţii, acordarea primului ajutor medical specializat, scufundări şi dezobstruciţii. În România activitatea de salvare din mediul subteran speologic este reglementată prin legea 402/2006.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *