News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Preşedintele Filialei Teritoriale PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat că rezultatele de la BAC sunt reflecţia degradării sistemului de învăţământ din România, sub impactul unei multitudini de cauze.

„Şcoala românească se află într-un cerc vicios. Această situaţie este rezultatul unor deficienţe complexe şi profunde, care ţin atât de politicile guvernamentale, cât şi de maniera în care societatea se raportează la şcoală în general. Starea actuală a educaţiei poate fi descrisă astfel: subfinanţare cronică, politizare, închiderea şcolilor, instabilitate, umilirea cadrelor didactice. În asemenea condiţii nu se poate face performanţă”, a declarat Ioan Cristina.

Liderul liberalilor arădeni a subliniat că e greu să pretinzi elevilor performanţă în şcoală, „când ei văd zi de zi că în societatea românească altele sunt criteriile de reuşită: tupeul, şmecheria, apartenenţa la un grup, nu educaţia. Sau, când văd că oamenii bine pregătiţi îşi pierd locurile de muncă şi nu au nicio şansă de realizare. Ca să nu mai vorbim de absolvenţii de facultăţi care ies direct şomeri. Din păcate în România de azi educaţia nu mai este privită ca o condiţie sau un mijloc de reuşită în societate. Dimpotrivă”.

La acestea se adaugă politicile guvernamentale care au bulversat sistemul de învăţământ, care a devenit total impredictibil. „Este inadmisibil ca elevii să nu ştie de pe un an pe altul câte şi ce examene se dau, când şi cum se dau”, a menţionat Cristina.

O altă problemă ţine de programă, care este supraîncărcată şi nu încurajează creativitatea, ci acumularea de informaţii, unele dintre ele inutile mai departe. Sistemul nu permite elevilor să se axeze pe anumite zone de expertiză, spre care au înclinaţie, ci se aşteaptă de la un elev să

ştie şi să rezolve integrale şi formule de chimie şi să facă analiză literară.

„Marile probleme de fond din învăţământ nu se rezolvă prin instalarea camerelor de luat vederi, ci prin politici active şi responsabile, care încurajează creativitatea, răsplătesc competenţa şi recunosc rolul şcolii în societate”, a conchis Ioan Cristina, referindu-se la viziunea USL cu privire la educaţie.

Astfel, USL îşi propune să creeze o şcoală inovativă, prin încurajarea creativităţii, prin sprijinirea accesului egal la educaţie, prin formarea continuă a cadrelor didactice şi motivarea lor. (comunicat PNL Arad)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *