News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Pentru a consolida contribuţia politicii regionale în cadrul european de redresare economică, Comisia Europeană a adoptat noul pachet legislativ de reglementare privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. Cu această ocazie, Comisarul european pentru politică regională – Johannes Hahn a prezentat conţinutul acestui pachet în cadrul reuniunii interlaparlamentare la nivel de comisii cu parlamentele naţionale desfăşurată la finele săptămânii trecute în Parlamentul European.

Comisarul european Johannes Hahn a subliniat că accentul trebuie pus pe un număr mai limitat de priorităţi de investiţii, în funcţie de specificităţile fiecărei regiuni, astfel încât politica regională să joace un rol cheie în îndeplinirea obiectivelor agendei europene pentru creştere economică şi locuri de munca (Europa 2020).

Propunerea Comisiei vizează alocarea sumei de 336 miliarde euro pentru instrumentele politicii de coeziune în perioada 2014-2020 care să fie distribuită astfel: 68.7- fondul de coeziune, 162.6 – regiunile cele mai slab dezvoltate, 38.9 – regiunile în tranziţie, 53.1 – regiunile dezvoltate, 11.7 – cooperare teritorială europeană, 0.9 – regiuni ultraperiferice şi zonele slab populate.

Simplificarea şi armonizarea regulilor fondurilor europene, inclusiv a celor legate de dezvoltarea rurală şi de afacerile maritime şi pescuit constituie unul din punctele centrale ale noului regulament. Astfel, a fost propus un regulament unic care va stabili mecanismul de funcţionare pentru cinci instrumente de finanţare: Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), Fondul social european (FSE), Fondul de coeziune (FC), Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru afaceri maritime şi pescuit (EMFF)..

„Uniunea Europeană va trebui să-şi concentreze eforturile pentru a consolida piaţa muncii. În perioada 2014-2020 trebuie să investim și mai mult pentru a avea o creştere semnificativă a economiei europene. Pentru România şi pentru Arad în special, finalizarea celor trei tronsoane de autostradă şi legarea judeţului nostru de reţeaua europeană de autostrăzi trebuie să fie completată cu alte investitii mari, multe dintre acestea demarate deja, urmărind atragerea a cât mai multor investitori. Aradul trebuie să crească în continuare, să rămână atractiv mediului investițional și să devină un factor de echilibru economic în vestul ţării”, a afirmat Iosif Matula.

Europarlamentarul a mai adăugat că propunerile vor fi examinate de Consiliu şi de Parlamentul European, în vederea adoptarii lor până la sfârşitul anului 2012. În plus, negocierile privind cadrul financiar multianual pentru întregul buget al UE vor continua în paralel, Comisia propunând alocarea sumei de 336 miliarde EUR pentru instrumentele politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *