News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Europarlamentarul arădean Iosif Matula a avut o interveţie scrisă în plenul Parlamentului European, în care atrage atenţia asupra faptului că principiul egalităţii dintre femei şi bărbaţi se regăseşte doar la nivel de teorie atunci când vine vorba despre activităţi manageriale. Acesta dezvăluie că, dincolo de principii, în practică se constată în continuare inegalităţi în ce priveşte antreprenoriatul sau puterea decizională, în majoritatea statelor europene. Potrivit statisticilor, numărul antreprenorilor femei este semnificativ mai mic decât al bărbaţilor, situându-se în jurul valorii de 30%.

„Având în vedere rolul major pe care îl joacă întreprinderile mici şi mijlocii în dezvoltarea economică, este importantă stimularea comportamentului investiţional al femeilor încă de pe băncile şcolii. Concomitent, trebuie să luptăm pentru înlăturarea stereotipurilor de gen care se perpetuează de la o generaţie la alta. Spre exemplu, elevelor li se induce încă de timpuriu ideea că sunt mai bune la materii care aparțin profilului uman, în detrimentul matematicii, științelor sau domeniilor mai tehnice”.

Iosif Matula este de părere că, între măsurile ce ar trebui aplicate se numără schimbul de bune practici între regiunile mai dezvoltate economic şi regiunile mai sărace din UE, inclusiv prin programe gen Erasmus pentru tinerii întreprinzători. „Tot în acest context, cred că este esenţială valorificarea mai bună a oportunităţilor de finanţare disponibile pentru femeile întreprinzătoare, spre exemplu Instrumentul european de micro-finanţare Progress”, spune Iosif Matula.

Europarlamentarul arădean consideră că o atenţie specială trebuie acordată asigurării facilităţilor pentru îngrijirea copiilor, pentru a permite femeilor să-şi continue cariera la scurt timp după ce au adus pe lume un copil. „În activitatea mea în administraţia publică, am constatat că nu este nicio diferenţă între managementul practicat de femei şi cel practicat de bărbaţi. Situaţia a fost de aşa natură că am schimbat patru directori bărbaţi cu patru directori femei în timpul preşedinţiei la Consiliul Judeţean Arad. Doamnele s-au dovedit a fi buni manageri pe sectorul lor, confirmând calităţile şi reuşind să înlăture prejudecățile”, a spus Iosif Matula.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *