News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Iustin Cionca: „Înainte să plece, Guvernul Ponta își mai bate odată joc de români” Iustin Cionca: „Înainte să plece, Guvernul Ponta își mai bate odată joc de români”
Please follow and like us:
Pin Share

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că, înainte de a pleca, Guvernul Ponta își mai bate odată joc de români, în speță de agricultori, îngreunându-le acestora posibilitatea de a primi ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă.

            „Cu toții am sperat că, odată cu căderea Guvernului Ponta, lucrurile vor lua o turnură pozitivă în România. Ei bine, înainte de a pleca, acest guvern a mai luat o decizie care prin care efectiv își bate joc de români, în acest caz de agricultori. Știm cu toții că recoltele oamenilor au fost afectate de secetă în acest an, iar Guvernul a dat Ordonanța de Urgență nr. 45/23.10.2015, prin care s-a instituit schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă în perioada aprilie-septembrie 2015. Ei bine, Guvernul a emis o adresă către primării prin care să li se transmită oamenilor o serie de documente de care au nevoie pentru a putea primi acest ajutor de stat. În primul rând, câteva dintre cerințe sunt niște aberații. Cum să le ceri oamenilor să îți aducă certificatul de producător? Marea lor majoritate sunt oameni care produc produse agricole pentru ei, pentru animalele lor, nu pentru a le vinde. Ori, în cazul ăsta, de ce să-ți aducă certificat de producător? Îl obligi pe om să-și cumpere acel certificat doar ca să-i dai un amărât de ajutor social? Mai mult, deși existră centre zonale ale APIA, există la Lipova, Pecica, Gurahonț, Ineu și multe altele, cei de la APIA le cer oamenilor să vină la Arad pentru a-și depune documentația. Imaginați-vă ce haos se crează prin această decizie. Imaginați-vă câte mii de fermieri vor sta la cozi interminabile, cu un braț de documente, pentru simplul fapt că nu li se acceptă depunerea documentațiilor la centrele zonale. Sunt comune care au câteva zeci de agricultori, sunt comune care au câteva sute de agricultori. Vă dau un exemplu simplu: un fermier de la Hășmaș care vrea să primească acest ajutor pentru secetă trebuie să vină la Arad cu documentația; poate că înaintea lui au ajuns deja 500 de oameni și nu apucă să depună documentele în acea zi; ce-i rămâne de făcut?… să se întoarcă a doua zi. Dacă facem un calcul simplu, nu merită să dai bani pe atestatul de producător, să cheltui bani pe un drum până la Arad, poate chiar două, pentru suma pe care ar urma să o primească de la stat. Acest ajutor este unul relativ mic, undeva în jurul sumei de 200 de lei. Ori, mă întreb, merită toată osteneala și toată cheltuiala pentru acest ajutor? Totodată, mă întreb dacă intenția Guvernului Ponta, atunci când a luat aceste decizii, nu a fost cumva tocmai descurajarea oamenilor să-și depună cereri pentru a primi acest ajutor de stat? Indiferent care a fost intenția Guvernului Ponta în această situație, rezultatul este o mare bătaie de joc la adresa oamenilor”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PNL Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *