News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Iustin Cionca: „Peste 130 de milioane de euro pentru proiectele Consiliului Județean, prin ADR Vest!” Iustin Cionca: „Peste 130 de milioane de euro pentru proiectele Consiliului Județean, prin ADR Vest!”
Please follow and like us:
Pin Share

Județul Arad este unul dintre cele mai eficiente din România, la atragerea fondurilor europene. Au fost modernizate 850 km de drumuri județene, construite spitale noi și modernizate aproape toate secțiile de spital. Multe dintre aceste investiții au fost în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională, pe care președintele Iustin Cionca o descrie ca principalul partener al Consiliului Județean în dezvoltarea Aradului.

Cum anul 2023 marchează 25 de ani de la momentul lansării în România a politicii de dezvoltare regională, prin care s-au stabilit cadrul instituţional, obiectivele, competenţele şi instrumentele specifice acesteia, ca parte a angajamentului și parcursului european al României, astăzi, la Timișoara, ADR își sărbătorește ziua de naștere.

Pentru a celebra acest moment și, totodată, pentru a marca procesul de descentralizare a programelor regionale de către Guvernul României, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în parteneriat cu Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – Asociația ROREG a invitat reprezentanții administrațiilor locale din vestul țării, dar și oaspeți din Guvern sau de la Comisia Europeană, ca Aida Liha MATEJICEK, Șef de Unitate România – Croația, Comisia Europeană, Adrian Ioan VEȘTEA, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Roxana MÎNZATU, Secretar de Stat, Guvernul României, Lucian Dan VLĂDESCU, Președinte Autoritatea de Audit.

Județul Arad este reprezentat de președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Vă transmitem mesajul președintelui Iustin Cionca pentru aniversarea Agenției de Dezvoltare Regională:

„Ca președinte al Consiliului Județean Arad consider că Agenția de Dezvoltare Regională Vest a fost în ultimii 25 de ani – deși eu mă raportez la cei șapte din urmă, când am început colaborarea cu ADR – principalul partener al Consiliului Județean și al primăriilor din județ, în proiectele mari de dezvoltare.

ADR a funcționat în relația cu administrațiile locale ca un expert extern, un consultant care găsește întotdeauna soluțiile optime. E important și faptul că a fost și este condus de o echipă managerială racordată la schimbările legislative, intuitivă, capabilă să anticipeze provocările viitorului și, în același timp, meticuloasă și exigentă în faza de implementare a proiectelor. Nu întâmplător domnul Sorin Maxim a făcut la un moment dat pasul spre minister, dar eu mă bucur că a revenit la Timișoara și putem capitaliza aici experiența și energia sa.

Consiliul Județean Arad a implementat, în parteneriat cu ADR Vest, 12 mari proiecte, iar acum lucrăm deja la cel de-al 13-lea, prin care realizăm un acces modernizat spre județul Bihor. Valoarea totală a acestor proiecte depășește 130 de milioane de euro:

 1. Modernizarea drumului Julița – Mădrigești, componenta traseului turistic E 68 – Moneasa
 2. Modernizarea Drumului Vinului: Păuliș – Ghioroc – Covăsânț – Șiria
 3. Achiziţionarea de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Vest
 4. Modernizarea drumurilor Arad-Pâncota şi Pâncota-Buteni;
 5. Modernizarea drumului Sânpetru German-limită judeţ Timiş;
 6. Modernizare drumurilor Pâncota-Seleuș și Nădab-Seleuș;
 7. Modernizare drumului Nădlac-Peregu Mare;
 8. Modernizare drumurilor Dorobanți-Macea și DJ 709 J Pecica-Turnu;
 9. Creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente performante a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad;
 10. Extinderea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Arad, etapa a II-a;
 11. Dotarea Spitalului Județean Arad cu un aparat RMN nou, în cadrul proiectului „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Arad”;
 12. Îmbunătățirea accesului populației din județul Arad la servicii medicale de urgență, prin care am modernizat echipamente medicale la Unitatea de Primiri Urgențe;

În actualul ciclu de finanțare 2021-2027, în parteneriat cu ADR Vest, care va fi chiar autoritate de management, Consiliul Județean va moderniza drumurile județene în zona de nord a județului Arad: DN 79-Mișca-Apateu-Berechiu, Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu și Șicula-Gurba-Cermei. Lungimea drumurilor este de aprox. 67 km, iar valoarea lucrării depășește 50 de milioane de euro.

Sunt unele dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean Arad, iar ele au fost gândite și implementate în parteneriat cu ADR. Faptul că experții ADR au verificat etapă cu etapă conformitatea lucrărilor, au venit pe teren și au controlat calitatea lucrărilor, ne-a ajutat să fim mai atenți la detalii și mai responsabili în gestionarea documentelor. Atunci când alte consilii județene din România așteptau bani de la guvern pentru dezvoltare și fugeau de proiectele europene controlate „la sânge”, noi nu ne-am temut de aceste proiecte, nu ne-am temut de controale, pentru că în echipă cu ADR am știut că nu putem face greșeli.

La ceas aniversar, la 25 de ani de la înființarea Agenției de Dezvoltare Regională Vest, le mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru proiectele primăriilor și consiliilor județene din vestul țării, care ne-au motivat și ne-au menținut alerți în procesul de depunere și implementare a proiectelor. Vă mulțumesc pentru colaborare și prietenie, fiindcă legăturile acestea profesionale care s-au format între noi s-au transformat, demult, în legături personale.

Vă doresc ca noul ciclu de finanțare și continuarea descentralizării proiectelor europene să aducă și mai aproape decizia de nivelul local, să fie mijloace prin care reușim să aducem vestul României la nivelul de dezvoltare al Europei Centrale – și nu doar din punct de vedere tehnic, ci și vizual. Să continuăm creșterea calității vieții, dar în același timp și schimbarea fizică a aspectului comunităților noastre. Împreună cu ADR, să facem ca localitățile noastre să nu fie doar fizic în vest, ci să și arate ca în vest!”

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *