News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Iustin Cionca: "PSD încurajează frauda fiscală pe piața muncii și corupția în sistemul de asistență socială" Iustin Cionca: "PSD încurajează frauda fiscală pe piața muncii și corupția în sistemul de asistență socială"
Please follow and like us:
Pin Share

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a declarat joi, că, prin decizia de a desființa Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Guvernul PSD încurajează frauda fiscală pe piața muncii și corupția în sistemul de asistență socială. Cionca este de părere că, prin desființarea celor două instituții și comasarea lor într-un „mutant” numit Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, PSD încearcă transformarea acestora în anexe ale PSD cu caracter de ajutor social pentru șomerii de partid.

          „Prin desființarea Inspecției Muncii și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Guvernul PSD, condus în continuare într-un mod haotic de un om fără pic de legitimitate, încurajează frauda fiscală pe piața muncii, dar și corupția din sistemul de asistență socială.  Desființarea și ulterior comasarea celor două instituții într-un <mutant> numit Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, ne arată că PSD încearcă să transforme instituțiile statului în anexe ale PSD cu caracter de ajutor social pentru șomerii de partid. Mai mult, modul în care Guvernul PSD a decis să facă această mișcare, elaborând un act normativ, adoptându-l și publicându-l în Monitorul Oficial în secret, fără niciun fel de informare, consultare sau aviz din partea partenerilor sociali, procedură obligatorie și necesară, ne arată cât de puțin respect au acești oameni pentru legi și regulamente. Un lucru este cert din aceste metode de lucru ale PSD, și anume că, dacă nu pot să schimbe directorii unor instituții și să-și pună ei oamenii de partid, atunci le desființează și fac altele, ca să le fie mai ușor să-și numească clientela politică în funcții publice. Mai mult decât atât, Ordonanţa prevede ca Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului muncii. Ori dacă inspectorii de muncă, în calitate de funcționari publici, sunt subordonați unui secretar de stat numit politic, rezultă că și acțiunile lor de control vor fi imposibil de realizat în contextul în care independența față de orice schimbare guvernamentală este o condiție privind exercitarea unui control eficient, a declarat Iustin Cionca.

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Arad spune că comasarea celor două instituții este cu atât mai bizară, cu cât acestea nu au nimic în comun, având două tipuri de activități diferite.

„Deși pretind că prin aceste decizii vor să reducă cheltuielile din rândul instituțiilor respective, schimbarea organizării și denumirii acestora nu va face altceva decât să creeze confuzii în rândul beneficiarilor, îngreunând accesibilitatea acestora la serviciile publice. Cele două instituții au atribuții și domenii specifice, complet distincte. În timp ce Inspecția Muncii asigură exercitarea controlului în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă, dar și combaterea muncii la negru, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială are ca scop administrarea și gestionarea plății beneficiilor de asistență socială. Nu există nicio relație de dependență între cele două activități, comasarea celor două instituții fiind mai mult decât inutilă. Vom avea de-a face cu o și mai mare îngreunare a managementului instituțional, cu o sporire a birocrației, iar acest lucru a fost deja dovedit de frecventele reorganizări operate de Guvern în ultima perioadă”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

Totodată, Iustin Cionca a declarat că PNL a depus miercuri, în Camera Deputaților, o moțiune simplă intitulată „PSD guvernează la negru.Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean!”, moțiune îndreptată împotriva ministrului Muncii, Rovana Plumb.

„Deputații PNL au depus miercuri, în Camera Deputaților, moțiunea simplă intitulată <PSD guvernează la negru.Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean!>. Această moțiune este îndreptată împotriva ministrului Muncii, Rovana Plumb, fiind intitulată în acest fel pentru că aceasta este deviza pe care o vedem în toate acțiunile PSD. Considerăm că, în condițiile în care frauda fiscală pe piața muncii se ridică la 14,6% din PIB, adică aproape jumătate din încasările totale la bugetul național, decizia doamnei Plumb de a desființa Inspectoratele de Muncă reprezintă un act iresponsabil”, a încheiat Iustin Cionca, prim-vicepreședinte PNL Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *