News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Iustin Cionca: „Vor fi şase noduri rutiere în județul Arad, pe drumul expres Arad-Oradea” Iustin Cionca: „Vor fi şase noduri rutiere în județul Arad, pe drumul expres Arad-Oradea”
Please follow and like us:
Pin Share

Consiliul Județean Arad face publice detalii din proiectul drumului expres Arad-Oradea, aflat în acest moment la faza documentației pentru licitația atribuirii lucrărilor de construcții.

Se estimează că următoarele etape vor fi realizate până la finele anului 2023: adoptarea Hotărârii de Guvern privind exproprierea terenurilor și emiterea deciziei de expropriere;  realizarea Auditului de Siguranță Rutieră și  lansarea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de execuție pe cele trei sectoare: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu-Criș și Chișineu-Criș – Arad.

„Desemnarea ofertelor câștigătoare și semnarea contractelor de execuție sunt estimate că se vor realiza în primăvara anului 2024. De această dată, Consiliul Județean Arad prezintă principalele noduri rutiere prin care arădenii din județ vor avea acces la drumul expres. De asemenea, sunt și detalii referitoare la spațiile tehnice care vor deservi zonele de parcare”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Pe unde va trece drumul expres

Pe teritoriul județului Arad, dinspre Bihor, drumul expres începe în partea de vest a localităților Zerind și Iermata Neagră și se desfășoară spre sud printre localitățile Chișineu-Criș și Socodor. Traseul drumului expres continuă în lungul DN79, pe partea de vest a localităților Nădab, Șimand și Zimandu Nou. În continuare, drumul expres ocolește Municipiul Arad pe partea de nord-vest și face joncțiunea cu Varianta de Ocolire Arad la nivel de autostradă în nodul rutier proiectat la intersecția Variantei de Ocolire cu DN 7. Pe teritoriul județului Bihor, drumul expres Arad-Oradea începe din sud-estul localității Oradea, din drumul de legătura „Centura Oradea-Autostrada A3”, aflat în faza de execuție, și se desfășoară spre sud, ocolind localitatea Livada de Bihor pe partea de est. Traseul drumului expres continuă în lungul căii ferate Oradea-Arad, pe partea de vest a localităților Nojorid, Gepiu și pe partea de est a localității Inand. În continuare, drumul expres ocolește localitatea Salonta pe partea de est și revine pe partea de vest a căii ferate Oradea-Arad și a DN 79, la vest de localitățile Ciumeghiu și Avram Iancu. Lungimea traseului drumului expres Arad-Oradea este de 120,470 km.

Unde vom putea urca pe drumul expres

Ca noduri rutiere în județul Arad, drumul expres are prevăzute șase urcări-coborâri, pe cei aprox. 60 km ai traseului în județul nostru. Două dintre ele sunt în municipiu, celelalte în județ.

Aceste noduri rutiere sunt:

  1. Intersecția cu urcarea pe autostradă. Nodul rutier Varianta de Ocolire Arad – DN7 va fi situat la kilometrul 119+873 la intersecția cu drumul național DN 7. Drumul național DN 7 va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad– Oradea la km 119+873. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.
  2. Urcarea din zona industrială Arad Vest. Nodul rutier DJ 709C (Arad-Iratoș) și Drumul de legătură cu zona industriala Arad Vest (strada 2) va fi situat la kilometrul 114+436 la intersecția cu drumul județean DJ 709C. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul județean DJ 709C și viitorul drum Arad – Zona Industrială Vest.
  3. Nod rutier Șofronea-Curtici. Nodul rutier DJ 709B (Arad-Șofronea) va fi un nod rutier de tip B. Pe drumul județean DJ 709B se vor realiza doua sensuri giratorii. La această intersecție dintre drumul expres Arad-Oradea și drumul județean DJ 709B, drumul expres va supratraversa drumul județean în dreptul km 109+820.
  4. Nod rutier Varianta de Ocolire Arad Nord. Nodul rutier Varianta de Ocolire Arad-Nord va fi situat la kilometrul 106+736 la intersecția cu drumul național DN 79. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul național DN79 Arad-Oradea. Varianta de ocolire Arad-Nord va fi construită de Consiliul Județean Arad.
  5. Nod rutier Curtici-Șimand. Nodul rutier DJ 792C va fi situat la kilometrul 94+246 la intersecția cu drumul județean DJ 792C (Curtici-Sântana). Drumul județean DJ 792C va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad – Oradea la km 94+246. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.
  6. Nod rutier Chișineu-Criș. Nodul rutier Chișineu-Criș va fi situat la kilometrul 73+524 la intersecția cu drumul național DN 79A si DN 79. Nodul se va realiza denivelat, drumul expres supratraversând drumul național DN 79A. Accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu ovoidal amenajat pe drumul național DN 79A și un sens giratoriu amenajat la intersecția cu drumul național DN 79.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *