News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Jandarmii arădeni, reprezentanţii Asociaţiei Veteranilor de Război din Arad, rudele şi prietenii au fost astăzi alături de veteranul de război jandarm, locotenent (r) Pantea Crăciun, pe care l-au sărbătorit la împlinirea a 101 ani de viaţă.
La împlinirea onorabilei vârste de un secol şi un an, jandarmii arădeni i-au adus în dar un tort, o şampanie şi o diplomă de excelenţă şi au avut deosebita plăcere şi onoare să închine o cupă de şampanie în cinstea veteranului jandarm, să-i ureze „La Mulţi Ani” şi să-i mulţumească pentru eforturile depuse pentru apărarea patriei.
Lt.(r) Pantea Crăciun s-a născut la 11 ianuarie 1910, în localitatea Calacea, din judeţul Bihor, iar în prezent locuieşte în municipiul Arad. La 5 aprilie 1932 a fost încorporat în rândul efectivelor de jandarmi, efectuând stagiul militar până în 28 octombrie 1933, când a fost lăsat la vatră cu gradul de sergent.
Odată cu intrarea României în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 11 octombrie 1943 Pantea Crăciun a primit ordinul de concentrare care îl trimitea pe front, în linia întâi, acesta  răspunzând „prezent” chemării la arme în cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Română.
În urma luptelor duse pe teritoriul URSS, pe 26 aprilie 1944 a căzut  prizonier, fiind ţinut în lagărele de prizonieri de război, departe de cei dragi, timp de 7 ani. El s-a întors în ţară din prizonierat abia în data de 21 aprilie 1951.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *