News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Daca nu iti surade ideea de a te razboi prin tribunale, ia-ti oponentul de mana si prezentati-va in fata unui specialist in mediere! Armistitiul sta in mana lui!

Stim cu totii cata energie consumata implica un litigiu, mai ales cand amanarile, perioada lunga de desfasurare sau nesolutionarea in timp util a problemei iti creeaza un disconfort existential si iti taie pofta de dreptate. Ai da orice, chiar si sa iesi in pierdere, numai sa scapi de corvoada unui proces. Daca, la inceput, dosarul tau era mai silfid si lipsit de continut, amanarile si reevaluarile au efectul unui sampon pentru volumizarea dosarului, facandu-l nu neaparat suplu si stralucitor, ci greoi si fara de solutie.

Daca vrei sa eviti scenariul amintit, in ajutorul tau vine medierea, un cadru legislativ modern, mai degraba o procedura prelabila a unui proces in instanta. Avantajul principal al medierii il reprezinta efectul imediat pe care aceasta procedura il are in solutionarea amiabila a disputelor si, deloc de neglijat, costurile vizibil reduse.

Sa apelezi la mediator seamana putin cu o vizita facuta psihologului, esti introdus in realitatea problemei, esti ascultat, ghidat si orientat spre solutionarea cat mai rapida a problemei cu care te confrunti. Cand miza este destul de mare si nu doresti sa iti pierzi toate resursele de energie prin salile de judecata, ia in considerare testarea acestei proceduri rapide care sa vina in acordul ambelor parti.

Medierea reprezinta calea extrajudiciara care vine in solutionarea cauzelor civile, penale sau comerciale, punand accent pe interesele partilor si mai putin pe aspectele juridice ale problemei. Astfel, chiar daca esti intr-o disputa cu vecinul de scara, cu partenerul de afacere sau, mai rau, cu viitorul fost sot, medierea te poate ajuta sa scapi de tribunal.

Sarcina mediatorului este aceea de a-ti transforma conflictul intr-o intelegere, generand optiuni si oferind o perspectiva benefica ambelor parti, accesand zona de compromis. Altfel spus, se intra intr-o stare de negociere care vizeaza un rezultat favorabil partilor, nepartinitor. Analogia cu vizita la psiholog este pertinenta, avand in vedere aspectul confidentialitatii si al rezolvarii traumelor, de data aceasta nu neaparat de ordin emotional.

Sa mergem la expozitie! Pe culoar, drept inainte, gasiti Tabloul Mediatorilor, din curentul Arta Medierii!

Alegerea unui mediator este o actiune simpla, Monitorul Oficial publicand anual Tabloul Mediatorilor, o lista actualizata de catre Consiliul de Mediere. Din aceasta lista, prin comun acord, partile apeleaza la un mediator care, in primul rand, ii introduce in etapa de informare asupra acestui proces, o etapa prealabila la procedura propriu-zisa si care nu implica un onorariu. Dupa informare, poti decide daca solutionarea litigiului sta in mana medierii. Chiar daca procesul tau este pe rol, poti cere in continuare o sedinta cu un expert in mediere, fapt care poate duce la incheierea litigiului pe cale amiabila si intr-un timp considerabil mai scurt.

Decizia partilor dupa etapa de informare va fi inmanata instantei judecatoresti sub forma unui proces verbal emis de mediator, in care este explicat rezultatul sedintei.

Taxa de timbru poate fi restituita

Nu trebuie sa apelezi doar la un singur mediator, fiecare parte isi poate alege un expert in mediere care sa ii apere interesele si care sa orienteze partile spre alegerea unei decizii favorabile pentru ambele. Un aspect deloc de neglijat il reprezinta posibilitatea primirii inapoi a taxei de timbru, asta in cazul in care litigiul a fost solutionat in totalitate si are un caracter irevocabil.

Apelarea la aceasta forma de solutionare a unui litigiu te ajuta sa anticipezi problemele cu care te poti confrunta in caz de proces, resursele materiale investite intr-un eventual proces si, cel mai important aspect, decizia rapida si favorabila ambelor parti.

Partaj in cateva ore!

Daca te-ai decis azi-noapte sa dai divort si ai ajuns dimineata in biroul unui specialist in mediere, poti sa iti solutionezi partajul in doar cateva ore de tratative. Din momentul in care s-a ajuns la un consens si ambele parti sunt multumite de rezultatul negocierii, mediatorul poate inainta dosarul catre tribunal si poti sa fii scutit chiar si de plata timbrului, o suma deloc de neglijat, de altfel. Mai mult, daca s-a ajuns totusi la un proces si, ulterior, s-a apelat la mediere, taxa de timbru poate fi restituita si in acest caz.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau, alaturi de invitata sa, Nicoleta Nitu, ofera informatii interesante legate de mediere.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *