News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

LUKOIL ESTE INTERESAT SA PREIA O PARTICIPATIE MAJORITARA LA BASHNEFT LUKOIL ESTE INTERESAT SA PREIA O PARTICIPATIE MAJORITARA LA BASHNEFT
Please follow and like us:
Pin Share

Directorul general Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat marți că grupul petrolier rus este interesat să participe la privatizarea rivalului Bashneft și să preia o participație majoritară la această companie, dar că nu a înaintat încă o ofertă oficială Guvernului rus, informează Itar Tass.

Guvernul rus intenționează să relanseze procesul de privatizare pentru a acoperi un deficit bugetar provocat de scăderea prețului petrolului și sancțiunile internaționale impuse Moscovei din cauza rolului său în criza din Ucraina. Statul rus deține 75% din acțiunile Bashneft și potrivit unor surse guvernamentale analizează în prezent dacă să vândă un pachet majoritar de pese 50% acțiuni sau să limiteze vânzarea la un pachet mai modest de 25% care să fie listat pe bursă.

‘Nu am făcut încă o propunere oficială Guvernului pentru că nu au fost stabilite condițiile de privatizare. Suntem gata să participăm și suntem interesați să preluăm un pachet majoritar de acțiuni’, a spus Vagit Alekperov, adăugând că tranzacția se va putea derula numai prin plata în numerar, fără a utiliza acțiuni Lukoil.

În schimb, președintele republicii Bashkortostan, Rustem Khamitov, a precizat că aceasta nu își va vinde acțiunile pe care le deține la compania petrolieră Bashneft. ‘În ultimele două săptămâni am fost întrebat despre o posibilă vânzare a Bashneft. În ceea ce privește pachetul nostru de 25% plus o acțiune, poziția noastră este să nu vindem’, a precizat Rustem Khamitov.

Înființată în anul 1932, Bashneft operează în peste 20 de regiuni din Rusia și străinătate. Agenția de gestionare a proprietății statului din Rusia deține 50,08% din acțiunile Bashneft iar Guvernul Republicii Bashkortostan are o participație de 25% plus o acțiune. Potrivit rezultatelor preliminare pe 2015, Bashneft a avut o producție de 19,92 milioane tone de petrol, ceea ce o plasează pe locul șase în topul companiilor petroliere rusești.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piața distribuției de carburanți, cu un lanț de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanți. În cadrul operațiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajați, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Sursa: agerpres.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *