News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

afis BF Open 2014

Cu ceva mai mult de o saptamană până la startul turneului, se anunță lume multă si totodată o luptă încinsă pentru primele locuri in turneul principal la Banca Feroviară Open, unul din cele mai mari competiții de șah din țară. Peste 210 jucători din 18 țări s-au înscris deja in speranța obținerii unuia din premiile puse in joc, fie in clasamentul general, fie pe categorii elo.

Printre participanți, 56 de jucători cu titluri internaționale (GM, WGM, IM, WIM, FM, WFM) dintre care 10 mari maeștri si 25 de maeștri internaționali. Dintre fete, o singură mare maestră inscrisă in competiție pana acum (Mihaela Sandu) si două maestre internaționale (Varga Klara si Eszter Dudas, ambele din Ungaria).  Ca si ratinguri elo, avem pentru prima data la Arad 3 jucatori cu elo peste 2600, 8 cu elo peste 2500 si 22 cu elo peste 2400. Favoriții principali rămân Fernc Berkes (2658, Ungaria), Andrey Vovk (2616, Ucraina) si Aleksander Mista (2609, Polonia). Primii români in top 10 îi găsim abia pe pozitiile 9 si 10, in persoana maeștrilor internaționali Tiberiu Georgescu (cu 3 norme de GM din care una la ediția de anul trecut de la Arad, mai ramanand sa atinga doar pragul elo de 2500 pentru a deveni mare maestru) si Lucian Filip (si el avand una din normele de IM obtinute la Arad).

De urmarit si evoluția mai multor juniori de valoare prezenti la start. Remarcăm aici pe Gabor Nagy (elo 2434, 20 de ani, Ungaria), Bogdan Deac (2400, 12 ani, Romania), Benjamin Gledura (2411, 15 ani, Ungaria), Vladimir Lukovic (2396, 19 ani, Serbia).

Vom putea vedea la lucru multi medaliați la finalele nationale de copii si juniori din acest an de la Calimănești Căciulata. La Arad vor juca 7 campioni nationali: Iulian Anghel (Vados Arad, U8), Mihnea Costachi (B14), Robert Nastase (B16), Stefan Tomici (B18), Deac Bogdan (B20), Lehaci Miruna (F10), Diana Ciungan (F16).

Arădenii amatori de sah au iată ocazia să-și măsoare forțele cu unii din cei mai buni jucători de șah din țară și străinătate și în același timp pot câștiga unul din multele premii speciale puse in joc pentru amatori.

Copiii care studiază sahul în Arad sunt asteptați la unul din cele trei turnee pe grupe de varstă (sub 8, sub 10 si sub 12 ani), unde ii așteaptă numeroase premii. Aceste turnee sunt omologate de Federatia Română de Sah, copiii putând câștiga puncte CIV si categorii sportive. Cei care se inscriu pana joi 31 iulie vor primi gratuit din partea organizatorilor si tricoul oficial al competitiei.

Festivalul de sah va începe luni 4 august (turneele de copii incep de marti 5 august) și va dura până duminică 10 august și va avea loc la Sala Polivalentă din Arad. Mai multe detalii despre competiție pe site-ul oficial www.aradopen.com

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *