News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, Mihai Botez, a încetat din viață, vineri dimineața (9 decembrie 2011), la vârsta de 89 de ani.

Mihai Botez s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea şi a început să practice judo în 1946. Deoarece acest sport era interzis, Mihai Botez a făcut în paralel şi gimnastică. A învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive, românul le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat un pariu pe o ladă de ciocolată. În faţa unui Jeep care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, scăpând fără vreo zgârietură. Văzându-i calităţile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael“, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime la Campionatul Mondial de la Roma. În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la clubul Vagonul Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mișa baci, așa cum era cunoscut, deţinea centura neagră cu 9 dan la judo şi centura neagră cu 8 dan la ju-jutsu.

Mihai Botez a participat la competiţiile de veterani, acolo unde a obținut patru medalii de aur şi una de argint. Ultima dată a luat medialia de aur în 2008, în Belgia, la vârsta de 86 de ani. În anul 2004 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Arad. În ultimii ani, Mişa baci a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat mai multe expoziţii de fotografie.

În ultima perioadă a vieții, Mișa baci a trăit într-un azil pentru bătrâni, fiind și bolnav.

În memoria noastră, Mihai Botez rămâne, aşa cum s-a caracterizat singur după cucerirea titlului mondial din 1982cel mai venerabil practicant de judo din lume.

Dumnezeau să îl odihnească!

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *