News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Masă rotundă și grup de lucru inițiate de Adrian Wiener pentru implementarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Masă rotundă și grup de lucru inițiate de Adrian Wiener pentru implementarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități
Please follow and like us:
Pin Share

Miercuri, 17 mai, la Parlamentul României a fost inițiat un Proiect pentru crearea unui grup de lucru care va elabora un pachet legislativ privind reabilitarea psiho-socială a persoanelor cu dizabilitate psihiatrică.

Senatorul Adrian Wiener, președintele Comisiei pentru egalitatea de sanse și Simona Carmen Ionescu, președinta Asociației Române de Psihiatrie Medico-Legală au fost inițiatorii unei mese rotunde pe marginea acestei teme.

Discuțiile s-au axat pe tema implementării Convenției #ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (2006), ratificată de România în 2010. Convenția, în esență, propune o schimbare de paradigmă: dizabilitatea este mai degrabă o inadecvare a societății de a fi incluzivă decât o patologie a individului. Grupul de lucru creat se va ocupa de identificarea celor mai bune soluții la nivel legislativ și instituțional privind reabilitarea psiho-socială a persoanelor cu dizabilitate psihiatrică.

Adrian Wiener, senator USR: „Subliniez faptul că trebuie să trecem de la modelul medical la dimensiunea socială a dizabilității. Conceptul de drept și libertate fundamentală a evoluat. Încă din 1948 avem `drepturile albastre` (civile și politice în esență, menite să apere individul de abuzul statului: dreptul la viață, egalitatea în fața legii, dreptul la liberă exprimare, dreptul de a alege și a fi ales), și `drepturile roșii` (economice, sociale și culturale, menite să garanteze condiții și tratament egal: dreptul la hrană și locuire, accesul egal la servicii de sănătate, dreptul la muncă), două categorii de drepturi ce sunt cuprinse în Declarația Universală a Drepturilor Omului, pe care Statul nu le poate îngrădi prin referendum sau alte legi . Astăzi, în 2017, mai vorbim și de o a treia generație `drepturile verzi`, care trec dincolo de zona socială și civilă: dreptul la auto-determinare, dreptul la dezvoltare economică și socială, accesul la resurse naturale, dreptul la un mediu sănătos, dreptul la moștenirea culturală, la incluziune.

Evenimentul de la București a urmărit găsirea unor soluții practice pentru problemele cu care se confruntă pacienții cu dizabilități psihosociale aflați sub incidența măsurilor de siguranță cu caracter medical. Este vorba despre existența a numeroase cazuri sociale, lipsa reabilitării psiho-sociale sistematice și implicit a pregătirii pacienților pentru reinserție socială (după modelul penitenciarelor), precum și lipsa unui sistem funcțional de reabilitare psihosocială în comunitate, ceea ce face imposibilă dezinstituționalizarea pacienților fără suport socio-familial, ducând la supraaglomerarea fără precedent a Spitalelor de Psihiatrie și Măsuri de siguranță.

#AdrianWiener, senator USR: „Și conceptul de egalitate de șanse evoluează: de la o înțelegere minimalistă – oportunități egale de a accede social, independente de rasă, gen, religie sau orientare sexuală, bazată strict pe abilități și competențe – la o atitudine activă: să adreseze și oportunitatea egală de a dobândi cunoștințele, competențele și abilitățile relevante pentru a accede social. Trebuie să dezvoltăm mijloace de exercitare a dreptului, nu doar să îl recunoaștem formal. Cetățenia socială modernă, în exercitarea drepturilor civile, politice și sociale, asumă egalitatea și impune o justificare morală a discriminării și tratamentului asimetric. Pe aceste fundamente conceptuale pleacă preambulul Convenției pentru persoanele cu Dizabilități – recunoaște dreptul la independență și la luarea deciziilor și îndeamnă la măsuri ale decidenților pentru punerea în fapt a dezideratelor asumate. Totodată avem o șansă de a ne regăsi ca societate. Poate fi un proces de re-normare a valorilor noastre ca națiune.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *