News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Mihai Fifor: „Infectarea în număr mare a medicilor arată că aceștia au fost sacrificați cu bună știință“ Mihai Fifor: „Infectarea în număr mare a medicilor arată că aceștia au fost sacrificați cu bună știință“
Please follow and like us:
Pin Share

Infectarea medicilor în număr mare este consecința trimiterii acestora în prima linie fără echipamente de protecție. CSAT a dat dispoziții Guvernului să aloce fonduri pentru aceste echipamente abia la o lună după emiterea alertei OMS. În tot acest timp Iohannis a spus că totul e sub control, că sistemul e pregătit, că virusul e doar o simplă răceală.

„Infectarea în număr mare a medicilor arată că aceștia au fost sacrificați cu bună știință de cei care nu le-au pus la dispoziție echipamentele de protecție. Guvernul este obligat să prezinte public, transparent, calendarul și volumul de achiziții de echipamente specifice de protecție împotriva coronavirus, pentru medicii din prima linie!

Conform declarațiilor publice ale lui Iohannis, abia la o lună după emiterea alertei de situație de urgență din partea OMS, CSAT a dat dispoziții Guvernului să aloce fonduri pentru achiziția de materiale de protecție pentru medici.

Prin aceste dispoziții date de CSAT rezultă că Iohannis și PNL au fost conștienți că era răspunderea lor să pregătească stocurile la un nivel corespunzător pentru a face față acestei epidemii. Iohannis a fost tot timpul mulțumit de modul în care s-a pregătit guvernul – deci din punctul lui de vedere totul era în regulă și personalul medical avea tot ce îi trebuia.

Ce s-a întâmplat până la decizia CSAT? De ce până la acel moment, Guvernul nu a alocat aceste fonduri și nu a făcut achizițiile? Există două motive: Iohannis și PNL au fost mai ocupați de declanșarea anticipatelor decât de epidemie. Au renunțat la anticipate abia pe 12 martie – și nu din cauza epidemiei, ci pentru că CCR a spus că OUG pe anticipate e neconstituțională.

Nivelul de alertă stabilit de Iohannis a fost unul scăzut, care nu impunea achiziții masive de echipamente de protecție specifice noii pandemii. Iohannis a tratat mult timp lucrurile ca pe „o răceală oarecare” și a lăudat Guvernul în permanență pentru numărul mic de cazuri, deși se făceau puține teste.

Cele două motive sunt direct legate unul de altul: Fiind interesat de anticipate, Iohannis a indus în percepția publică faptul că nu sunt motive mari să ne îngrijorăm.

Românii care acum sunt izolați la domiciliu au dreptul să știe dacă Iohannis și PNL au cunoscut dinainte riscul majora care îl aducea noua pandemie. Președintele și Guvernul trebuie să prezinte ce au făcut pentru a pregăti sistemul în fața riscului semnalat“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *