News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Mihai Fifor : Limitarea plăților cash decisă de guvern NU este o găselniță românească, ci se înscrie într-o abordare de tip european. Mihai Fifor : Limitarea plăților cash decisă de guvern NU este o găselniță românească, ci se înscrie într-o abordare de tip european.
Please follow and like us:
Pin Share

”Astfel de limite sunt impuse și prin directivele europene, iar UE recomandă statelor membre să impune limite cât mai joase la plățile în numerar pentru a combate eficient spălarea banilor.” a declarat deputatul de Arad, Mihai Fifor.

”Sunt și alte state în UE care au o limită similară celei din România, iar acolo nimeni nu este scandalizat (Ex. Franța, Spania)

Ce nu spun cei care critică măsura limitării plăților cash:

O persoană fizică poate cheltui oricât de mult cash poate și dorește în aceeași zi.

Limita de 5.000 de lei vizează plata cash LA ACELAȘI magazin (/PFA/întreprindere familială etc.). Poate însă face plăți de acest gen la oricâte magazine dorește.

Limita de 5.000 de lei este pe zi, nu pe lună. Iar limita PE ZI este mai mare decât salariul mediu LUNAR pe economie.  

Limita de 5.000 de lei este doar între persoana fizică și același magazin (sau alt tip de pers. juridică).

Între persoanele fizice, limita plăților în numerar este de 10.000 de lei pe zi, către aceeași persoană fizică. Dar se pot face oricâte plăți în limita acestui plafon către alte persoane fizice distincte.

 Franța și Spania au de asemenea o limită de 1.000 de euro (5.000 lei) pentru plățile în numerar între o persoană fizică și un magazin sau altă persoană juridică.  

 Există o directivă europeană care a impus o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar, dar care recomandă statelor membre să impună limite naționale cât mai joase față de nivelul general, întrucât această măsură este eficientă în combaterea spălării banilor.

Din expunerea de motive a Directivei europene 2015/849: „Utilizarea plăților mari în numerar este extrem de vulnerabilă la fenomenul spălării banilor și al finanțării terorismului. În scopul de a spori vigilența și de a atenua riscurile generate de plățile în numerar, persoanele care comercializează bunuri ar trebui să facă obiectul prezentei directive în măsura în care efectuează sau primesc plăți în numerar în valoare de cel puțin 10 000 EUR. Statele membre ar trebui să fie în măsură să adopte praguri inferioare, limitări generale suplimentare ale utilizării numerarului și alte dispoziții mai stricte.” a adăugat deputatul Mihai Fifor.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *