News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Mihai Fifor: „PNL lucrează în detrimentul cetățenilor și în folosul companiilor din energie, asigurări sau sistemul bancar“ Mihai Fifor: „PNL lucrează în detrimentul cetățenilor și în folosul companiilor din energie, asigurări sau sistemul bancar“
Please follow and like us:
Pin Share

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea OUG 114, pe care executivul își va angaja răspunderea în Parlament. Această decizie a guvernului va afecta milioane de români, în timp ce adevărații beneficiari vor fi o serie de companii din energie, asigurări și sistemul bancar.

„Guvernul PNL ne arată încă o dată că lucrează în detrimentul cetățenilor și în folosul unor companii din energie, asigurări sau sistemul bancar. Modificarea OUG 114 va duce, practic, la anularea creșterii anticipate a salariilor din Învățământ de la 1 septembrie 2020, parte a unui acord încheiat între Guvern și Sindicate. Deci, înainte de a anula măsura, Guvernul ar fi trebuit să denunțe acordul cu sindicatele, dar pentru PNL, de când a ajuns la putere, nu mai există parteneri sociali, nu mai există dialog, nu se mai recunosc instituții fundamentale ale statului, cum e parlamentul, pe care îl ocolesc în dispreț față de Constituția României.

De asemenea, modificarea OUG 114 va duce la înghețarea pensiei minime, care se menține la nivelul de 704 lei din 2019. Va fi redus drastic sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. Se anulează plafoanele la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici, astfel că în iarna anului 2020, prețurile la facturile de gaze și curent vor exploda cu circa 15%-20%, ceea ce va genera și o creștere a inflației.

Înghețarea salariilor demnitarilor publici va atrage, implicit, înghețarea salariilor a sute de mii de angajați din administrația publică locală. Nu mai vorbim de înghețarea indemnizației de hrană și a indemnizației de merit, care fuseseră negociate cu sindicatele în momentul elaborării Legii salarizării unitare.

În schimb, dacă pentru cetățenii acestei țări nu sunt bani, PNL găsește resurse să ajute marile corporații din energie, asigurări și sistemul bancar. Este desființată taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic, guvernul renunțând la 600 de milioane lei pe an de la aceste mari corporații, dar se împrumută cu sume uriașe de la bănci pentru a acoperi deficitul bugetar. Este desființată taxa pe activele bancare, fiind afectați toți românii cu credite în lei contractate înainte de 1 ianuarie 2019. Statul renunță la circa 700 de milioane de lei încasați anual din această taxă, iar băncile își cresc profiturile cu 700 de milioane de lei. În același registru, se deființează Fondul de Devoltare și Investiții, fiind anulate investiții locale de 10 miliarde lei. Astfel, pierd proiecte de investiții peste 700 de comunități din România“, afirmă senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *