News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Mihai Fifor: „PSD nu participă la votul de învestitură a Guvernului Orban2, e treaba PNL să asigure cvorumul“ Mihai Fifor: „PSD nu participă la votul de învestitură a Guvernului Orban2, e treaba PNL să asigure cvorumul“
Please follow and like us:
Pin Share

Potrivit deciziei CEX, parlamentarii PSD nu vor participa la votul de învestitură a Guvernului Orban2. Vor fi prezenți la serviciu, la grupurile parlamentare, dar nu vor asigura cvorumul pentru validarea ori invalidarea de către plenul Parlamentului a Guvernului PNL.

„PSD a acționat în mod responsabil în criza provocată de Orban și Iohannis, prezentându-i președintelui o variantă de premier pe care acesta din urmă a lăudat-o, având totodată în spate o majoritate parlamentară formată în mod democratic. Șeful statului a ales să respingă fără nicio motivație propunerea PSD și să ignore, încălcând din nou Constituția, majoritatea din Parlamentul României.

Acum, este responsabilitatea lui Ludovic Orban să își creeze o majoritate pentru a trece guvernul pentru care încă negociază ca la piață să NU fie votat. Ar fi o premieră istorică jenantă dacă acest guvern nu va primi niciun vot în Parlament, nici măcar din partea propriilor susținători. Un astfel de rezultat, care e foarte probabil ar marca cel mai rușinos eșec al președintelui Iohannis care a desemnat un premier ce nu e în stare să obțină nici măcar un singur vot în favoarea sa. Mersul pe contrasensul democrației produce astfel de anomalii și efecte perverse. 

PSD nu poate fi părtaș la mascarada politică declanșată de PNL și Iohannis, astfel că nu va participa la vot, iar dacă nu există un vot legal de respingere a guvernului propus, nu se poate trece în a doua etapă. Constituția spune clar că a doua propunere nu poate veni decât după ce a fost respinsă prima, astfel că orice tentativă a președintelui de a propune un nou premier este în afara Constituției.

Cel mult președintele poate face o altă propunere, evident după ce o retrage pe prima. Dar nu se va ieși din prima etapă, pentru că nu va exista un vot legal de respingere a primei propuneri. Scrie foarte clar în Constituție că Parlamentul poate fi dizolvat după respingerea a cel puțin două propuneri de guvern într-o perioadă de 60 de zile. Deci dacă nu există respingerea primei propuneri, nu se poate trece la a doua propunere și, cu atât mai puțin, nu se poate dizolva Parlamentul.

Evident că dacă Iohannis nu ține seama de aceste prevederi constituționale foarte clare va intra în conflict juridic de natură constituțională cu Parlamentul și inevitabil se va ajunge la sesizarea CCR“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *