News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

iotcu_la_drum_crop

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, solicită Guvernului Ponta şi Ministerului condus de Liviu Dragnea urgentarea rezolvării problemei  drumurilor judeţene Arad-Şiria şi Arad-Felnac, precum şi a tuturor celorlalte drumuri incluse în fostul Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

Concret, Legea 21/7 martie 2013 prevede că obiectivele de investiţii, respectiv sectoarele de drum la care nu au început lucrările de construcţie, preluate în administrare de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de la beneficiarii finali se retransmit în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale. De la apariţia acestei legi a trecut aproape o lună şi jumătare, iar Guvernul Ponta nu a stabilit încă normele de aplicare. Procedural, ministerul trebuie să propună un protocol de predare-primire a amplasamentelor acestor drumuri, protocol care trebuie aprobat prin şedinţă de consiliu judeţean.

Drumurile incluse în PNDI  nu mai sunt ale Guvernului, dar nu sunt nici ale administraţiilor locale, pentru că ele aparţin constructorului care a licitat execuţia. Am avut o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Adminsitraţiei Publice în care am cerut clarificarea situaţiei drumurilor din PNDI. Există o serie de paşi care mai trebuie realizaţi pentru drumurile să reintre în administrarea autorităţilor publice locale, adică a primăriilor, respectiv a Consiliului Judeţean şi solicit Guvernului să urgenteze această procedură. Tergiversarea acestei situaţii nu ajută pe nimeni şi în nici un caz cetăţenii care circulă pe aceste drumuri. În plus, amânarea rezolvării problemei va crea o serie de întârzieri pentru demararea procedurilor necesare începerii lucrărilor”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Mai mult, Nicolae Ioţcu a prezentat cazul aparte al drumului Arad-Şiria, drum unde au început lucrările în baza fostului program PNDI. Legea 21/7 martie 2013 prevede că lucrările începute vor fi continuate de către Guvern. „Solicit Guvernului să clarifice această situaţie cât mai repede şi să se decidă dacă va continua să finanţeze proiectul Arad-Şiria sau va face procedurile pentru a-l transmite Consiliului Judeţean Arad”.

Nicolae Ioţcu a mai criticat faptul că, pentru prima dată de la apariţia OG 7/2006 şi HG 577/1997, Guvernul nu a mai alocat bani pentru continuarea proiectelor incepute în baza acestor două acte normative.  „Avem parte  de un guvern care vorbeşte despre descentralizare şi autonomie locală, dar care practic centralizează în mâna unui singur om – Liviu Dragnea – patru programe importante prin care administraţiile locale primeau finanţare. Este vorba despre PNDI, OG7, HG 577 şi OG 40.  Am crezut în bunele intenţii şi în declaraţiile domnului Dragnea referitoare la regionalizare şi descentralizare, dar realitatea îl contrazice”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *