News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Potrivit prevederilor Legii nr. 50/2013 au fost aduse o serie de modificări Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea eveziunii fiscale menite să înăsprească pedepsele pentru fapte de acest gen.

Efectele noii legi constau în definirea de noi fapte ca infracţiuni şi majorarea sancţiunilor pentru faptele de evaziune fiscală.

Exemple:

1. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control. În vechea formă a legii se sancţiona cu amendă.

2. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie. Faţă de vechile prevederi s-a dublat pedeapsa şi nu mai există posibilitatea sancţionării cu amendă.

3. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale. Faţă de vechile prevederi s-a dublat pedeapsa şi nu mai există posibilitatea sancţionării cu amendă.

4. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Faţă de vechile prevederi s-a dublat pedeapsa şi nu mai există posibilitatea sancţionării cu amendă.

5. Dacă prin fapte de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. În veche formă a legii limita se majora cu 2 ani.

Dacă prin fapte de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani. În veche formă a legii limita se majora cu 3 ani.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *