News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune va deveni cheltuială eligibilă şi va fi suportată din fonduri comunitare.  Reglementările se vor aplica pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2012. Executivul a modificat şi completat Hotărârea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale.

“Hotărârea vizează creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare prin faptul că TVA devine eligibilă, deci poate fi suportată din fondurile comunitare. De asemenea, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care în acest fel vor putea să-şi deducă această cheltuială, care va fi suportată din fonduri UE”, declară Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad. Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012. “În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei Hotărâri, vor fi emise instrucţiuni clare de aplicare la nivelul autorităţilor de management”, subliniază prefectul Călin Bibarţ.  Vor fi permise unele exceptări de la aplicarea noii reglementări, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autorităţile care gestionează fonduri comunitare. Fiecare autoritate de management îşi va face o analiză proprie şi vom supune aprobării Guvernului, dacă este cazul, exceptări de la aplicarea acestei Hotărâri de Guvern: fie că vorbim de exceptarea în întregime a unor  programe operaţionale sau doar a unor părţi din acestea. Toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuială eligibilă.

În ceea ce priveşte evoluţia procesului de absorbţie a fondurilor europene în judeţul Arad, în luna octombrie, valoarea totală a proiectelor depuse a ajuns la 587.845.840 euro, iar numărul lor se ridică la 194. De asemenea, pentru încă patru proiecte au început să fie efectuate plăţi. În ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor putem afirma că aceasta a crescut cu 6 % faţă de luna septembrie, ajungând la valoarea de 49.095.000 euro. “Pentru această perioadă de monitorizare nu ne-au fost semnalate riscuri majore cu privire la posibilitatea pierderii finanţărilor pentru proiectele aplicate de autorităţile locale şi instituţiile publice din judeţul Arad, de asemenea nu am fost sesizaţi cu privire la întârzieri semnificative în organizarea licitaţiilor sau în implementarea proiectelor”, mai precizează reprezentantul Guvernului în teritoriu.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *