News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

OBICEIURI SURPRINZATOARE CARE CRESC RISCUL CANCERULUI DE PIELE OBICEIURI SURPRINZATOARE CARE CRESC RISCUL CANCERULUI DE PIELE
Please follow and like us:
Pin Share

În fiecare an, peste 130 de mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele, la nivel mondial, spun ultimele statistici ale Oganizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pânî la vârsta de 50 de ani, femeile sunt mai predispuse la afecţiune, în timp ce bărbaţii sunt de două ori mai expuşi, spre deosebire de femei, după ce trec de vârsta de 60 de ani. Descopera care sunt factorii care cresc gradul de risc la această afecţiune:

O arsură solară puternică

Gradul de risc pentru cancer de piele creşte şi în cazul în care ai suferit o arsură solară puternică, spun cei de la Fundaţia de Cercetare a Cancerului de Piele din SUA. Ca să previi apariţia arsurilor solare, ai grijă să foloseşti de fiecare dată cremă de protecţi solară, care să aibă un factor de protecţie mai mare de 15. Folosirea cu regularitate a produselor de protecţie reduc la jumătatea riscul de îmbolnăvire, arată studiile.

Ochii de culoare deschisă

Persoanele care au ochii de culoare albastră sau verde sunt mai predispuse la această maladie., pentru că au şi pielea mai sensibilă. Mai predispuse sunt şi persoanele roşcate, arată un studiu efectuat în Boston. Acest lucru se întâmplă deoarece o anumită mutaţie, MC1R-RHC, poate să activeze celulele canceroase, în urma expunerii la radiaţiile UV.

Faptul că trăieşti la munte

Cei care locuiesc în oraşele sitiate la mare altitudine sunt mai predispuşi la apariţia melanomului. Acest lucru se explică prin faptul că nivelul de radiaţii creşte cu  4-5% la fiecare 1.000 de metri de la nivelul mării. De aceea sunt mai predispuse la afecţiune şi persoanele care lucrează ca piloţi sau însoţitori de zbor.

Dacă ai mai multe aluniţe

Persoanele care au mai mult de 100 de aluniţe sunt şi ele mai predispuse la melanom, spun oameni de ştiinţă. Riscul creşte şi mai mult dacă eşti fumător. Fumatul reduce capacitatea de apărare a pieii contr radicalilor liberi şi a radiaţiilor ultraviolete.

Bolile autoimune

O predipoziţie mai ridicată  o au şi persoanele care sunt diagnosticate cu boli autoimune, precum artrita reumatoidă şi boala Crohn. Ei au sistemul imunitar mai slăbit, pentru că trebuie să lupte cu boala. Şi unele medicamente folosite la tratarea acestor afecţiuni pot creşte gradul de risc., arată unele studii efectuate în Statele Unite ale Americii.

Sursa: clicksanatate.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *