News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Cota de TVA de 24% a intrat deja în vigoare, odată cu publicarea în Monitor a ordonanţei Guvernului prin care se schimbă Codul Fiscal, de la 1 iulie.

-Cota standard la TVA este de 24%

Taxa de solidaritate pe clădiri, care prevedea dublarea, respectiv triplarea impozitului local pentru a treia şi a patra proprietate, a fost eliminată

În domeniul impozitului pe venit intervin:

– modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală în sensul diminuării acesteia de la 40% la 20% iar în cazul veniturilor de această natură provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală de la 50% la 25%;

– includerea în veniturile salariale a următoarelor sume acordate angajaţilor:

Tichetele cadou acordate potrivit legii

Drepturile de hrană date de angajatori angajaţilor

– până acum nu erau impozabile, dar vor fi:

Tichetele de creşă

Tichetele de vacanţă

Tichetele de masă

Plăţile compensatorii

Persoana care primeşte aceste drepturi va plăti doar impozitul pe venit de 16%. Nu va plăti şi CAS.

– Impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi la depozitele la vedere/conturi curente de către persoane fizice rezidenţe cu cota de 16%.

– Impozitarea veniturilor sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clienţilor constituite în bază legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cotă de 16%.

– Impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi pentru depozite la termen, şi/sau instrumente de economisire de către persoane fizice cu cotă de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

– Unificarea cotei de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise la 16%, indiferent de perioadă de deţinere a titlurilor şi reportarea pierderii nete anuale în următorii 7 ani consecutivi şi stabilirea şi efectuarea de către contribuabili, în cursul anului fiscal, a plăţilor anticipate la sfârşitul fiecărui trimestru, în contul impozitului anual datorat.

– Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

– Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

– pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru (în total 16%):

-contributii sociale de sanatate
-contributii de asigurari sociale
-contributii la fondul de somaj

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale. Dar numai în cazul în care nu sunt socotite de Fisc drept activitati dependente, caz în care se transformă în venituri salariale şi se impozitează ca atare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *