News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Parlamentul European a adoptat unele dintre cele mai stricte reguli referitoare la bonusurile bancherilor şi a înăsprit regulile legate de cerinţele de capital ale băncilor pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare. Deputaţii s-au exprimat pentru impunerea de sancţiuni legate de capitalul instituţiilor financiare ale căror politici de remunerare generează riscuri inacceptabile.

„Prin aceste măsuri dorim să intervenim pentru realizarea reformei bancare, în condiţiile în care băncile au întârziat luarea acestor măsuri. Perioada de criză financiară pe care o traversăm impune noi reguli şi măsuri pentru evitarea riscurilor excesive, pe care în cele din urmă tot cetăţenii trebuie să le plătească”, a declarat Iosif Matula, europarlamentar.

Politica de remunerare a fost unul dintre factori care au condus la criza financiară, deoarece au încurajat comportamentul bancherilor, care viza obţinerea de bonusuri în funcţie de câştigurile pe termen scurt ale instituţiilor financiare, având astfel un impact negativ asupra riscului asumat de aceste instituţii. Directiva prevede măsuri speciale aplicabile băncilor care au beneficiat de măsuri de salvare din partea statului, bonusurile sunt limitate în mod strict la un procentaj din veniturile nete atunci când aceasta nu este coerentă cu menţinerea unei baze solide de capital şi cu renunţarea rapidă la sprijinul din partea statului. În plus, directorii instituţiei în cauză nu trebuie să primească o remuneraţie variabilă decât în cazurile în care aceasta este justificată. Prevederile legate de bonusuri vor intra în vigoare în ianuarie 2011, iar cele privind cerinţele de capital nu mai târziu de 31 decembrie 2011.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *