News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Pe motocicleta în condiții de maximă siguranță Pe motocicleta în condiții de maximă siguranță
Please follow and like us:
Pin Share

Cunoaşte-ţi motocicleta suficient, astfel încât să poţi folosi comenzile fără să-ţi iei ochii de la drum!

Motociclismul este un sport care necesită o serie de abilități, cum ar fi menținerea echilibrului, controlul ghidonului moto, efectuarea cu atenție a virajelor și asigurarea schimbării treptelor de viteză în cele mai bune condiții.

Iată ce trebuie să faci atunci când te afli la prima experiență!

Alegerea motocicletei potrivite

Atunci când îţi alegi motocicleta trebuie să ai în vedere ce tip de trasee vei face. S-ar putea ca o motocicletă mică să nu aibă putere pentru a menţine viteze mari pe autostradă şi poate deveni instabilă la viteze mari. Pe de altă parte, o motocicleta prea mare poate fi greu de controlat.

Deţii o motocicletă de dimensiunea potrivită ţie dacă:

  • poţi ţine un picior cu toată talpa pe pământ, atunci când stai pe motocicleta aflată în poziţie verticală;
    • poţi împinge, parcă şi ridica motocicleta pe cric fără un efort deosebit;
    • ajungi uşor la comenzi, fără efort şi fără să te întinzi;
    • împingând motocicleta, poţi face un traseu în formă de 8;
    • poţi ridica de jos motocicleta culcată, apucând de ghidon (blocând roata pe faţă dacă este posibil).
    Trebuie să ştii ce fel de trasee vei parcurge şi să alegi o motocicletă făcuta special pentru acel tip de trasee.

Motociclistul

Cunoaşte-ţi motocicleta suficient, astfel încât să poţi găsi şi folosi comenzile fără să trebuiască să-ţi iei ochii de la drum; este valabil în special pentru semnalizări, claxon, faze, şoc, contact şi robinetul de benzină.
Asigură-te că motocicleta este în stare tehnică bună înainte de fiecare drum. Înainte de a porni, verifică-i comenzile. Asigură-te că ştii succesiunea treptelor de viteză. Manevrează de câteva ori acceleraţia, ambreiajul şi frânele înainte de plecare. Mergi cu mare grijă pâna te obişnuiesti cu motocicleta.

Încetineşte în curbe şi lasă-ţi distanţă suplimentară pentru frânare. Chiar si cu scuterul, iar daca ai nevoie de piese Piaggio sau Kymco, comanda-le doar de la dealerii autorizati.

Spre deosebire de şoferul unei maşini, nu ai centură de siguranţă sau o cutie de metal care sa te protejeze în caz de coliziune. Condu întotdeauna cu mare grijă. Nu conduce niciodată dacă ai băut alcool sau dacă ai luat medicamente care dau ameţeli sau somnolenţă. Reacţiile şi judecata îţi pot fi afectate de acestea. Nu conduce dacă eşti obosit. Evită deshidratarea.

 

Accesorii noi

 

Când ai nevoie de accesorii, cum ar fi o pedală schimbător viteze nu ezita să achiziționezi un model nou. Este la îndemâna ta să menții un control riguros și să previi riscul producerii accidentelor.

Echipamentul

Poartă haine adecvate! Protejează-ţi pielea şi ochii de soare, vânt, insecte şi mizerii. Pielea este cea mai bună, dar şi gecile din nylon gros sau din material de blugi şi pantalonii lungi sunt acceptabile. Nu lăsa cordoane sau şireturi atârnând. Nu purta haine care flutură sau care se umflă în vânt, pentru că te obosesc sau îţi distrag atenţia. Poartă mănuşi şi alte elemente de echipament special pentru motociclişti. Poartă întotdeauna încălţăminte solidă, care să acopere în întregime laba piciorului şi glezna. Inclusiv pe scuter.

Poartă întotdeauna cască! Căştile speciale pentru motociclişti sunt obligatorii prin lege şi trebuie purtate atât de conducator, cât şi de pasager. Casca trebuie să se potrivească bine pe cap, suficient de strâns ca să nu se mişte pe cap atunci când bareta este încheiată. Asigură-te că iei o cască de foarte bună calitate atunci când o cumperi. Înlocuieşte căştile care au fost trântite, julite sau deteriorate într-un accident. Foloseşte numai apă şi săpun pentru curăţarea căştii.

Poartă întotdeauna cizme! Nu purta încălţăminte prea largă sau cu inele sau şireturi care s-ar putea agăţa de comenzi. Cizmele din piele sau din material sintetic rezistent sunt cele mai bune. Trebuie ca cizmele să fie rezistenţe şi suficient de înalte pentru a-ţi proteja gleznele. Tălpile trebuie să fie dintr-un material tare şi cu model antiderapant. Poartă încălţăminte care să-ţi permită să manevrezi corect comenzile de picior.

 

Verificarea sistemului de frânare

 

Când vine vorba despre sistemul de frânare, este la latitudinea ta să stabilești când sistemul de frânare îți joacă feste. Un sabot de frână te poate ajuta să menții tracțiunea optimă a motocicletei.

Vrei să știi cum funcționează? Saboții frână se gasesc in vehiculele echipate cu sistem de frânare cu tambur. Acestea sunt componente de frânare de modă veche, care au fost folosite încă de la inventarea vehiculelor. Cu toate ca frânele cu disc și plăcuțe de frână au preluat majoritatea industriei moto, vei găsi, cu siguranță, unele vehicule cu sistem de frânare cu tambur și cu saboți de frână.

Mulți oameni nu realizează, dar saboții de frână sunt reciclabili. În cazul în care saboții de frână se deteriorează, mecanicul nu îi va arunca, aceștia vor fi transformați în saboți de frână noi sau în alte piese moto.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *