News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Pecica: apa termală devine certitudine! Pecica: apa termală devine certitudine!
Please follow and like us:
Pin Share

Investiția în încălzirea unor clădiri publice cu apă termală intră în linie dreaptă! Extinderea sistemului la locuințe și ștrandul termal pe agenda autorităților pecicane!

De la demararea lucrărilor celor două foraje la fântânile pentru extragerea apei termale, firmele care au câștigat licitația au lucrat zilnic, inclusiv în week-end-uri și chiar și noaptea. ”Am trecut prin zonă la ore diferite și am observat că se lucrează în flux continuu.  Și când am fost înainte de ora 7 dimineața sau seara după ora 22, muncitorii erau la datorie. Altfel nu cred că atingeau obiectivele într-un timp scurt” a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica. Proiectul intitulat „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica”, are valoare de 24,6 milioane de lei şi prevede construirea unui sistem în vederea încălzirii unui număr de 13 clădiri publice din zona centrală: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară.

”Reprezentanţii asociaţiei de firme româno-maghiare, care a câştigat lucrările au spus că prima parte a proiectului, cea de aducere la suprafaţă a zăcămintelor de apă termală, este un succes. Se forează aproximativ 150 de metri pe zi, la puţul de lângă noul parc de agrement s-a atins adâncimea de 1200 de metri, prevăzută în proiect. La cel din parc este preconizată atingerea cotei înainte de Crăciun. Apa termală are temperatura de până la 47 de grade Celsius şi un debit bun. Pe lângă economia la facturile de încălzire, avem grijă în acest fel și de mediul înconjurător, fiind o soluție curată și ecologică” spune edilul pecican.

Primarul a prezentat situația existentă reprezentanților unor televiziuni cu acoperire națională care au vizitat ieri Pecica. Autoritățile locale își doresc să extindă sistemul astfel încât într-o etapă viitoare, după implementarea acestui proiect, și locuințele să poată beneficia de încălzirea cu apă termală. ”Evident visăm și ne dorim să avem și un ștrand termal, una din marile așteptări ale pecicanilor și nu numai. Sunt convins și sper că vom reuși să-l facem, așa cum un alt vis al nostru, cel al podului peste Mureș, a devenit realitate” a încheiat Petru Antal.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *