News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Pecica: Parcul Natural Lunca Mureșului dezvoltă un concept turistic foarte răspândit în lume! Pecica: Parcul Natural Lunca Mureșului dezvoltă un concept turistic foarte răspândit în lume!
Please follow and like us:
Pin Share

Lucia Ursu: ”Toate păsările prezente în Delta Dunării le avem și aici, mai puțin pelicanul. Observarea, fotografierea și filmarea lor sper să ne aducă un număr mare de turiști!”

Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului derulează, până la finalul anului, un proiect complex, care implică comunitățile de pe raza acestuia, despre care ziarul nostru a mai scris recent. „Parcul Natural Lunca Mureșului are aceleași specii de păsări protejate, ca și Delta Dunării, cu excepția pelicanului. Ca urmare, se dezvoltă un nou trend turistic: observarea și fotografierea de păsări” – a punctat Lucia Ursu, responsabila de comunicare din cadrul proiectului prezentat astăzi la Pecica.

Pentru a proteja specii precum dumbrăveanca, pițigoiul codat sau șoimul dunărean, au fost amplasate cuiburi artificiale în mai multe puncte ale parcului, care sunt monitorizate periodic de specialiști. Tot în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare, din Planul de management aprobat, pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului și a ariilor protejate conexe”, se urmărește reconstrucția ecologică a 195 de hectare de teren afectat de specia invazivă Amorpha fruticosa. Arbustul foios cunoscut ca și salcâm pitic este greu de eradicat, solul curățat și însămânțat necesită atenția și întreținerea continuă, în colaborare cu proprietarii terenurilor respective.

Printre obiectivele proiectului se află și semnalizarea limitelor parcului, amplasarea de plăcuțe de semnalizare a arborilor care constituie habitat de reproducere pentru păsări, precum și de panouri de informare și prezentare.

Personalul Parcului Natural Lunca Mureșului se perfecționează permanent și organizează cât mai multe activități pentru a implica copiii. „Am avut parte de multe grupuri de elevi din comunitățile de pe raza parcului, dar și din orașe mari, cum ar fi Timișoara, mai ales în Săptămâna Verde și vrem să dotăm Centrul de Vizitare Ceala cu echipament de realitate virtuală, pentru deveni o atracție de sine stătătoare” – a încheiat Ursu.

Proiectul cu durata de 38 de luni este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014-2020, având valoarea totală de peste 18,5 milioane de lei.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *