News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Perspectivele de angajare se luminează în intervalul aprilie – iunie Perspectivele de angajare se luminează în intervalul aprilie – iunie
Please follow and like us:
Pin Share

Angajatorii români exprimă planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015, arată Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. 26% dintre aceștia intenționează să își sporească numărul de angajați în următoarele trei luni, 67% nu prevăd schimbări, și doar 6% au în vedere o scădere de personal, rezultând o Previziune Netă de Angajare de +11%, cea mai puternică din trim. IV/2012 până în prezent.

„Semnele unei activități de angajare mai intense sunt din ce în ce mai vizibile, atât din îmbunătățirea treptată și modestă a Previziunii, pe parcursul ultimelor trimestre, dar și din repartizarea mai echilibrată a optimismului, în rândul angajatorilor din majoritatea sectoarelor de activitate, a regiunilor sau tipurilor de organizații,” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „În cea mai mare parte a regiunilor și sectoarelor de activitate angajatorii se arată nu doar mai optimiști, ci și mai dinamici, scăzând numărul de companii care adoptă o atitudine prudentă, de expectativă.” a adăugat Valentin Petrof.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare se dovedesc din nou cei mai optimiști. Previziunea Netă de Angajare din sector, de +28%, este cea mai robustă din ultimele 10 trimestre, și a crescut cu 12 puncte procentuale față de cea exprimată în trim. I/2015. Cea mai amplă îmbunătățire față de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportată însă în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde Previziunea de +17% este cea mai optimistă din trim. I/2009 până în prezent. Perspectivele de angajare sunt mai luminoase și în sectorul Construcții, angajatorii raportând o Previziune Netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014. De altfel, oportunitățile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate, cu excepția celui de Energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura Previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2015 și cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut.

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țări, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătățire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea Netă de Angajare din aceasta regiune, de +14%, este cea mai puternică enunțată de angajatori în ultimii trei ani. Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o îmbunătățire considerabilă față de trimestrul anterior, 30% dintre ei anunțând planuri de a-și crește numărul de angajați în intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea Netă de Angajare din regiune, de +22%, s-a îmbunătățit cu 12 puncte procentuale față de trim. I/2015  și cu 15 puncte procentuale față de trimestrul II/2014, fiind cea mai solidă de pe întreg teritoriul țării.

Angajatorii din organizații de dimensiuni micro, cu mai puțin de 10 angajați, sunt mai optimiști decât în orice alt moment din ultimii 6 ani (din trim. I/2009), raportând o Previziune Netă de Angajare de +11%, îmbunătățită atât față de trim I/2015, cât și față de trim II/2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale. Și angajatorii din organizații mici (10-49 angajați) și medii (40-249 angajați) se arată încrezători, exprimând Previziuni de +8%, respectiv +13%. Activitatea de angajare va continua și în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați, dar Previziunea ramâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior și scade cu 4 puncte procentuale față de trim. II/2014.

„Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabilă din ultimele 9 trimestre. Nu numai că angajatorii se arată mai fermi în intențiile de a-și crește numărul de angajați, ci și mai puțin dispuși să facă scăderi de personal decât au fost în trim. I. Este încurajator că apar mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în regiunea lor, sau în sectorul de activitate pe care aceștia îl vizează, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totuși, acest optimism mai uniform răspândit este de dată prea recentă pentru a putea fi asimilat unei tendințe, chiar și într-un context european de un optimism prudent,”  a adăugat Valentin Petrof.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *