News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

PSD Arad iniţiază o campanie pentru reamenajarea Canalului Mureşel. Astăzi, canalul este un focar de infecţie care trebuie gestionat. Cu toate acestea, autorităţile locale oferă o soluţie proastă: întubarea canalului. PSD consideră că Aradul trebuie să valorifice cursul de apă, o oportunitate pentru oraş. „Colegii din departamentul de mediu al PSD au analizat acest proiect cu mare atenţie. Considerăm că Mureşelul trebuie valorificat mai bine, prin amenajări urbane de calitate. Colegii noştri au identificat la Cluj gestionarea optimă a unei situaţii similare. Nu putem lăsa un focar de infecţie în oraş, dar acoperirea unui curs natural de apă este o soluţie greşită. Aradul trebuie să fie un oraş sănătos, care ştie să îngrijească mediul” a spus Laurenţiu Hălmăgean, preşedintele organizaţiei municipale PSD Arad.

Aşa cum Mureşul face parte din identitatea Aradului, şi canalul Mureşel face parte din această identitate. „Noi îl dorim transformat profund, într-un curs de apă nepoluat în care să se poată pescui, iar de-a lungul lui să ne putem plimba. Viziunea noastră este în totală contradicţie cu ceea ce ne propun reprezentaţii puterii actuale, care îl doresc  întubarea lui. Motivaţia lor este că miroase şi prin întubare dispare mirosul. Din punctul nostru de vedere este la fel cum ai băga gunoiul sub covor. Mureşelul este întubat şi acum în zona Intim, dar miroase de trăzneşte acolo” a spus Ovidiu Pîrv, şeful departamentului de mediu din PSD Arad.

Problema majoră provine din faptul că şi în cadrul ANIF, la fel ca în multe alte instutuţii la nivel judeţean, profesioniştii sunt marginalizaţi, iar cei care conduc acum destinele instituţiei au specializări fără tangenţă cu această meserie.

Din păcate Mureşelul este folosit pentru deversarea apelor menajere din unele locaţii din centrul Aradului având un miros greu suportabil şi fiind un focar de infecţie pentru arădeni.  Un exemplu renumit este situaţia de pe străzile Ioan Alexandru şi Udrea, unde datorită canalizării degradate de pe aceste străzi, apa menajeră  se deversează direct în Canalul Mureşel, sub podul de pe strada Ioan Alexandru. Miros insuportabil este în zona Cartodrumului, în zona Intim, la Spitalul Judeţen, în Zona Confecţii. Se cunoaşte că CET–ul pe hidrocarburi şi păcură din zona centrală a Aradului este o sursă majoră de poluare, dar există şi supoziţia că în zona Podgoria sistemul de canalizare deversează ape neepurate în Mureşel. Aceste probleme trebuie rezolvate prin sistarea deversărilor în Mureşel, deoarece odată cu întubarea problemele vor persista şi va fi mult mai greu de înlăturat poluarea. Prin decolmatare se va soluţiona preluarea debitelor din descărcările pluviale stradale în caz de ploi torenţiale, dar problema poluării acestuia va persista şi curăţarea trebuie făcută permanent. Astfel încă o dată banii se vor duce pe apa sâmbetei sau în puşculiţa de partid.

Mureşelul face parte din istoria Aradului şi nu trebuie tratat ca o canalizare menajeră a Aradului. El este un braţ vechi al Mureşului care a început să fie folosit pentru descărcarea apelor pluviale la sfârşitul secolului XIX –lea. Teoretic apa canalului Mureşel ar trebui să fie identică cu calitatea apei râului Mureş din care se alimentează. Mureşelul provine din apele Mureşului şi se varsă din nou în el la 10 km în aval de Municipiul Arad. Mureşelul este la ora actuală cel mai poluat “afluent” al Râului Mureş , fiind o apă curgătoare care preia apă de categoria a II-a de calitate şi o varsă din nou în Mureş după ce apele sale ajung în categoria a IV-a de calitate.

Mureşul nu trebuie să fie un canal pentru apele menajere ale Aradului, ci un canal cu apă curată, cu peşti şi vegetaţie, un canal pe care să fie plăcut pentru o plimbare de-a lungul lui sau pentru pescuit. Trebuie înlăturate sursele de poluare şi făcute investiţii pentru a beneficia la maxim de potenţialul pe care îl oferă.

Administraţia locală din Cluj a găsit o soluţie pozitivă, prin decolmatarea şi amenajarea Canalului Morilor. Dacă clujenii au putut găsi o astfel de soluţie, sigur se poate găsi şi la Arad! „Pentru susţinerea propunerii noastre, am iniţiat o petiţie on-line (http://www.petitieonline.com/petiie_pentru_un_mureel_curat), prin care le cerem arădenilor să se solidarizeze cu noi. Administraţia locală spune că nu venim cu soluţii pentru problemele Aradului: iată o soluţie concretă!” a spus Ovidiu Pîrv.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *