News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

POPULATIA ROMANIEI A SCAZUT LA NIVELUL DIN 1966: RATA MORTALITATII DIN TARA NOASTRA E PESTE MEDIA EUROPEANA, IN TIMP CE RATA NATALITATII E IN SCADERE POPULATIA ROMANIEI A SCAZUT LA NIVELUL DIN 1966: RATA MORTALITATII DIN TARA NOASTRA E PESTE MEDIA EUROPEANA, IN TIMP CE RATA NATALITATII E IN SCADERE
Please follow and like us:
Pin Share

Românii fac din ce în ce mai puţini copii în timp ce rata mortalităţii generale, dar şi a celei infantile din ţara noastră este peste media Uniunii Europene. O arată cele mai noi date ale Institutului Naţional de Statistică. Toate acestea în condiţiile în care numărul pensionarilor creşte alarmant. Specialiştii spun că posibilele explicaţii ar fi modelul cultural la nivelul familiei, dar şi factorii economici şi sociali, transmite B1 TV.

În România, se înregistrează 13 decese la mia de locuitori, faţă de media Uniunea Europeană, de 10 morţi raportat la acelaşi număr.

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a declarat, cu ocazia lansării Anuarului Demografic al României, că în o situaţie asemănătoare se înregistrează la noi în ţara noastră şi în privinţa mortalităţii infantile. Dacă în Uniunea Europeană sunt patru decese în rândul copiilor sub un an la mia de nou-născuţi, România înregistrează nouă decese la mia de bebeluşi născuţi-vii în aceeaşi grupă de vârstă.

Populaţia României a scăzut în 2014 sub 20 de milioane de locuitori, ajungând până la 19,9 milioane de per­soane, nivel apropiat de cel înre­gis­trat în 1966, potrivit lui Tudorel An­drei.

Ce-i drept, la oraş, rate de mortalitate este mai mică decât cea înregistrată în mediul rural.

Potrivit INS, numărul deceselor în România se menţine constant în ultimii 20 de ani, în timp ce numărul de nou născuţilor a scăzut semnificativ. Practic la 170.000 în doar anul trecut.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât specialiştii estimează că până în 2060 pensionarii vor reprezenta aproape o treime din populaţia totală a României.

Există totuşi și o veste bună. Trăim ceva mai mult. În ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere, aceasta a înregistrat o creştere constantă şi a ajuns în jurul valorii de 75 de ani în perioada 2012-2014.

Sursa: b1.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *