News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Preşedintele Casei de Pensii le reamintește românilor că pot cumpără retroactiv vechime în muncă Preşedintele Casei de Pensii le reamintește românilor că pot cumpără retroactiv vechime în muncă
Please follow and like us:
Pin Share

Românii mai au la dispoziţie un an de zile pentru a-şi cumpăra vechime în muncă. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a făcut la Antena 3, câteva precizări importante pentru cei interesaţi de această procedură, scrie Antena3.ro.

Până acum peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, majoritatea dintre ei lucrând în străinătate.

„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Daniel Baciu a mai precizat că sumele mari se pot plăti în rate, în baza convenţiei care se face cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare își are domiciliu.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *