News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Prezenţă arhierească şi sfinţire de capelă mortuară în Parohia Felnac Prezenţă arhierească şi sfinţire de capelă mortuară în Parohia Felnac
Please follow and like us:
Pin Share

În după amiaza zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, credincioșii din Parohia Felnac, Protopopiatul Arad, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitaţiei preotului paroh Petrică-Stelian Ungur, pentru a participa la hramul parohiei şi a sfinţi capela mortuară din localitate.

La sosire Chiriarhul arădean, a fost întâmpinat în fața bisericii de către Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului,  împreună cu un ales sobor de preoţi şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și de numeroși credincioși alături de copii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei. În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat de către părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul de preoţi, a săvârşit Slujba Vecerniei, în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În cadrul slujbei Vecerniei, a avut loc „sfințirea colacului” de către preoții prezenți, un vechi ritual al locului, fiind de față și nașii rugii de anul acesta, precum și nașii de anul viitor care au luat o parte din colacul tăiat. După săvârșirea acestui ritual de „sfințire a colacului”, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Sub aripi îngereşti”, înţelegând sfinţirea noii capele mortuare din Felnac, aceasta purtând hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil care sunt şi ocrotitorii bisericii parohiale care împlineşte 215 ani de la zidire în continuarea multor alţii marcaţi de altarele ce au slujit înaintaşii de care se fac vrednici generaţiile de azi. Săvârşind creştineşte o viaţă merituoasă, cei ce sunt privegheaţi în acest loc de către apropiaţii lor au liniştea conştiinţei unei agoniseli pentru veşnicie. Slujba Vecerniei, ce a precedat atât sfinţirea casei mortuare precum şi cea a sfinţirii crucii de pe calea ce duce spre ea, ridicată de familia Dr. Camelia Lupu întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca, arată că şi întunericul nopţii se risipeşte în lumina cerească neînserată, călăuzitoare a celor ce au căutat cu multă osteneală împărăţia lui Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit oficialităţilor prezente pentru sprijinul dat la realizarea acestui obiectiv de folos obştesc, cunoscând faptul că aici convieţuiesc credincioşi ortodocşi de diferite etnii în unitate creştinească.

Sfinţire de capelă mortuară şi troiţă

După slujba Vecerniei, Chiriarhul a oficiat slujba de sfințire a Capelei mortuare ridicată prin grija autorităților locale.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor ce au contribuit la ridicarea acesteia, subliniind beneficiul parohiei de a avea un loc de cinstire a celor răposaţi şi de reculegere în rugăciune a celor în viaţă, privind spre veşnicie. Primarul localităţii, domnul Ioan Maliţa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei şi tuturor celor ce l-au susţinut în acest demers.

La eveniment au fost prezenţi domnul Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, deputaţii Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa şi primarul localităţii, domnul Ioan Maliţa.

În încheiere Părintele paroh Petrică-Stelian Ungur, a mulțumit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei pentru faptul că a răspuns invitației de a poposi în mijlocul credincioşilor parohiei Felnac, tuturor preoților prezenți, autorităților locale și centrale, nașilor bisericii, credincioșilor și tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestei zile de sărbătoare a parohiei.

 

Pr. Bogdan-Ioan Tod

Parohia Bodrogu-Nou

webeditor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *