News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

DSCN3115

Este cunoscut faptul că una dintre prioritățile asumate de administrația județului Arad  o reprezintă cultura. Calitatea vieții cetățenilor din județul Arad va cunoaște în continuare un sens ascendent dacă ne vom concentra atenția în mod constant și eficient  în direcția educației, sănătății  și culturii, adaptându-ne și fixându-ne obiectivele  în funcție de problemele și necesitățile reale, permanent monitorizate, cu care societatea noastră se confruntă. Acestea sunt cele trei domenii care ar putea susține și dezvolta permanent o mentalitate sănătoasă care ar conduce la creștere economică permanentă și implicit la racordarea noastră ca societate, la sistemul de referință al valorilor europene și internaționale, menținându-ne identitatea.

Raportându-ne permanent la contextul european actual, traiectoria noastră trebuie să fie una ascendentă, adaptată exigențelor existente tot mai ridicate.

Relațiile noastre cu statele membre ale Uniunii Europene trebuiesc permanent consolidate prin intermediul colaborărilor pe multiple planuri.

Austria este una dintre țările europene de care noi suntem apropiați nu numai printr-un  complex întreg de tradiții istorice dar și prin legături și colaborări în domeniul economic, social și nu în ultimul rând cultural. Acesta este unul dintre argumentele care justifică intenţia noastră de a ne înfrăţii cu Regiunea Burgenland din Austria. Bazele acestei înfrăţiri vor fi puse  în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad.

Organizarea acestei suite de manifestări culturale la Arad are în acest sens o semnificație deosebită.  În cadrul unei ample colaborări instituționale Aradul va fi timp de patru zile, pe perioada desfășurării manifestărilor culturale cuprinse în program, scena unor evenimente istorice,  cu semnificații multiple, evenimente care vor deschide noi traiectorii de dezvoltare pentru județul nostru și pentru întreaga regiune. Interesul partenerilor noștri austrieci în a organiza în Arad evenimente culturale de nivel intermațional nu poate decât să ne onoreze.

Atât programul propus cât și invitații, oameni de cultură din Austria care se bucură de cel mai înalt respect și de cea mai însemnată recunoaștere internațională, vor oferi publicului arădean o suită de manifestări culturale și educative cu ecou la nivel național și internațional.

O expoziție tematică itinerantă  în premieră absolută în România cu titlul ”Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi găzduită în spațiul expozițional al Consiliului Județean. La vernisaj  și-a anunțat prezența Alteța Sa, Prințesa Anita de Hohenberg, neopata Prințului Moștenitor al Austrie, Franz Ferndinand. Prezentarea unui proiect socio-educațional  ((superar)), ce urmează a fi implementat și în Arad, o  expoziție de scenografie și  o premieră națională cinematografică a unui film premiat cu ”Globul de aur” în regia celebrului regizor de la Hollywood, Robert Dornhelm sunt doar câteva dintre reperele culturale la care invităm arădenii să participe în număr cât mai mare în perioada 2 – 5 iunie.

 

Programul Zilele Culturii Austriece găzduite la Consiliul Județean Arad în perioada 2-5 iunie 2014

 Timp de patru zile Aradul va găzdui o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel, sub forma unor expoziții, concerte, proiecții de film, workshop-uri și întâlniri ale unor personalități marcante ale vieții culturale din Austria cu publicul arădean.

Începutul  Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani este tema centrală în jurul căreia se configurează programul celor patru zile.

Politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria prezintă anul acesta contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani printr-o expoziție tematică  itinerantă cu titlul ”Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Curatorii expoziției sunt Manfred Thumberger și dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena.

Aradul este primul oraș în care această expoziție organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie- 13 iulie, zilnic între orele 8-18, la Consiliul Județean Arad.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 iunie, orele 19.00  la Consiliul Județean,  în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Austria la București, domnul Dr. Michael  Schwarzinger, a Excelenței Sale, Consulul Onorific al Republicii Austria la Timișoara, domnul avocat Vasile Onofrei și a altor personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România.

Cu această ocazie și-a anunțat prezența  Alteța Sa, Prințesa Anita von Hohenberg, nepoată a Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

Conferința organizată în preambulul vernisajului expoziției  va fi susținută de  unul dintre cei doi curatori vienezi, dl. Dr. Stefan Kutzenberger de la  Universitatea din Viena .

Domnul Emil Hurezeanu este invitat în calitate de moderator al evenimentului.

A doua zi, marți, 3 iunie, a.c.,  este dedicată proiectului socio-educațional ((superar)), unul dintre proiectele desfășurate cu mare succes în ultimii ani în Austria, având ca scop asigurarea accesului la educația muzicală și în general la artă și cultură, tuturor copiilor și tinerilor, indiferent de  categoria  socială din care aceștia provin. Proiectul este coordonat în Austria de către trei dintre cele mai prestigioase instituții culturale și/sau sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben și Caritas. Începând cu luna mai 2013 acest proiect s-a extins subforma unui proiect pilot și în România, în regiunea Brașov, Sf. Gheorghe. Domnul Gerald Wirth, directorul celebrului Cor de băieți vienezi, Wiener Saengerknaben, va susține marți, 3 iunie a.c.,  la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad, un workshop/atelier de lucru de educație muzicală  ((superar)), incluzând și o repetiție publică. Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii ((superar)) din România, dirijat de Elana Andrews din Australia.

Profesorul Manfred Waba este unul dintre cei mai talentați și apreciați artiști scenografi ai momentului în Austria. Festivalul de Operă în aer liber de la St. Margarethen în Burgenland este profund legat de numele său. Expoziția de scenografie ”Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba” s-a bucurat de un mare succes în vara anului trecut în Landul Burgenland din Austria. Vernisajul acestei expoziții va avea loc la Arad, miercuri, 4 iunie a.c., orele 17.00, la Galeria de Artă ”Delta”. Invitat în cadrul vernisajului este ansamblul de muzică world Donauwellereiter din Viena care va oferi publicului un moment muzical inedit.

Regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood, cel care semnează regia unor filme de notorietate internațională precum ”Război și pace”, ”Prințul Rudolf”,  ”Anne Frank”, ”Spartacus”, ”Cele zece porunci”, ”Recviem pentru Dominic”, etc., îi este dedicată cea de-a patra zi, joi, 5 iunie a.c..

Un adevărat maraton cinematografic programat pentru după masa zilei, între orele 14.00 – 17.00, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme precum ”Prințul Rudolf”, ”Anne Frank” dar si ecranizarea operei ”La Boheme” de G. Puccini avându-i în rolurile principale pe Anna Netrebko și Rolando Villazon, toate purtând semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm, va fi încununat de  premiera națională a filmului  ”Recviem pentru Dominic”, premiat cu ”Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara. Premiera națională a filmului este programată la ora 17.00.

Seara se va încheia cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timișoara, actualmente una dintre cele mai respectate și apreciate personalități de la Hollywood  și renumitul jurnalist și analist politic Emil Hurezeanu,  sub titlul generic ”Din Banat la Hollywood”.

Splendidul ambient al Colegiului Național ”Moise Nicoară” din Arad va găzdui acest deosebit eveniment cultural.

Cele patru zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referință în agenda culturală a județului Arad cu ecou în întreaga țară și dincolo de granițe.

Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *