News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Primarul Gheorghe Falcă a participat la Sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor Primarul Gheorghe Falcă a participat la Sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Please follow and like us:
Pin Share

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a participat la Sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR) care a avut loc la Bruxelles în zilele de 16-17 aprilie.

Principala temă care a făcut obiectul dezbaterilor a fost garantarea faptului că toate orașele și regiunile UE beneficiază de pe urma Planului de investiții al UE în valoare de 315 miliarde euro. Planul promovat de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a fost lansat de Comisia Europeană în luna noiembrie 2014. Avizul privind Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a fost adoptat de către membrii Comitetului, cu scopul de a dezbate potențialul impact regional al planului. „Prin intermediul unui aviz regiunile și orașele din UE își vor prezenta propunerile de îmbunătățire a Regulamentului FEIS. Printre principalele obiective se numără consolidarea capacității de mobilizare a investitorilor privaţi de la nivel regional, precum și garantarea faptului că și teritoriile mai puțin dezvoltate și proiectele la scară mică pot beneficia de intervenția noului fond”, a declarat Gheorghe Falcă.

Un alt subiect de interes l-a constituit îmbunătățirea punerii în aplicare a Agendei teritoriale a Uniunii Europene 2020.  „În Agenda teritorială 2020 se solicită statelor, regiunilor și orașelor (inclusiv celor mici și mijlocii) să contribuie la prioritățile teritoriale comune europene.  În acest sens, este nevoie ca autoritățile locale și regionale să fie  tratate egal cu alte părți interesate în procesul de luare a deciziilor privind aceste chestiuni. Autoritățile trebuie să reacționeze eficient la cele mai importante provocări teritoriale din Europa” a afirmat Gheorghe Falcă

Pe lângă Planul Junker și Agenda Teritorială 2020, pe ordinea de zi a ședinței plenare a CorR din această săptămână s-au mai aflat utilizarea eficientă a resurselor în clădiri și eliminarea cotelor de lapte în UE. Întrucât la 31 martie a expirat sistemul UE al cotelor de lapte, CoR își exprimă preocuparea față de consecinţele îngrijorătoare ale reducerii sau abandonării producţiei de lapte în regiunile dezavantajate sau vulnerabile unde producţia de lapte este vitală pentru păstrarea locurilor de muncă și constituie un pilon esenţial al economiei regionale. De asemenea, CoR solicită ca UE să ia măsuri urgente pentru a salvgarda venitul tuturor producătorilor de lactate, solicitând o creștere imediată a nivelului plasei de siguranță pentru aceștia, în așteptarea introducerii unui alt mecanism.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *