News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a adoptat proiectul de opinie privind viitorul buget al Uniunii Europene. În acest document se regăsesc priorităţile Parlamentului în ceea ce priveşte cultura, educaţia, tineretul, sportul şi mass-media.

Având în vedere că programele din aceste domenii (ex. Erasmus – cu 2,2 milioane de participanţi din anul 1987 când a fost creat, Capitala Culturală Europeană, Tineret în acţiune etc.) sunt printre cele mai vizibile şi populare printre cetăţenii europeni, precum şi faptul că lor li se alocă o parte infimă a bugetului comunitar, europarlamentarii din Comisia pentru Cultură şi Educaţie au cerut suplimentarea fondurilor disponibile.

Totodată, ţinând cont că sportul a devenit unul dintre domeniile care intră în competenţa UE odată cu adoptarea Tratatului de la Lisabona, deputaţii europeni au solicitat Comisiei Europene elaborarea unei strategii care să vizeze atât promovarea sportului de masă, cât şi a celui de performanţă, ca mijloc pentru asigurarea unei societăţi sănătoase, dar şi ca instrument pentru incluziune socială.

Europarlamentarul democrat-liberal Iosif Matula, raportor al Grupului Popularilor Europeni pentru proiectul de opinie privind viitorul buget al UE, este de părere că acesta trebuie structurat în funcţie de Strategia Europa 2020, care doreşte să asigure creştere economică în UE, locuri de muncă pentru cetățeni și o mai mare competitivitate a Uniunii la nivel mondial. „Un buget multianual, pe o perioadă de 7 ani, ar asigura programelor noastre de finanţare o mai mare predictibilitate, oferind, în acelaşi timp, flexibilitate pentru realocarea fondurilor în funcţie de necesităţile de moment. În cadrul viitorului buget, este important să ţinem cont de principiul valorii adăugate europene, realizând la nivel comunitar acele proiecte pentru care cheltuielile se dovedesc mai eficiente decât cheltuielile naţionale. În ceea ce priveşte programele de învăţare continuă, în cazul cărora cererea depăşeşte semnificativ oferta, consider că trebuie extinse posibilităţile de mobilitate a elevilor, studenţilor şi profesorilor” a declarat europarlamentarul Iosif Matula. Potrivit acestuia, pentru a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020, trebuie alocate suficiente resurse şi timp unor acţiuni care vor asigura un plus de competitivitate societăţii europene: reducerea abandonului şcolar timpuriu la mai puţin de 10%, creşterea la 40% a procentului celor care urmează învăţământul superior, creşterea atractivităţii formării profesionale – obiective prin care UE va asigura şanse mai mari de angajare tinerilor, în funcţie de cerinţele pieţei muncii.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *