News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Afis ZRM2014

Cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană invită arădenii în data de 5 şi 6 februarie 2014 la Zilele Roșiei Montane la Arad, eveniment dedicat patrimoniului cultural și natural existent la Roșia Montană. Evenimentul va avea loc în Clubul Nerv, Bd. Revoluţiei, nr.78 (în curtea interioară).

Aflată la cea de-a patra ediție, Ziua Roșiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural și natural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și pentru a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Zilele Roşiei Montane la Arad propune publicului două zile de proiecții de filme, expoziții fotografice, dezbateri şi concerte. Programul complet:

5 februarie

ora 18:30 – Expoziţie foto “Patrimoniul Cultural de la Roşia Montană”
ora 19:00 – Proiecţie de film “Nunta de piatră”

6 februarie

ora 18:30 – Expoziţie foto “Patrimoniul Cultural de la Roşia Montană”
ora 19:00 – Proiecţie scurtmetraj “Patrimoniul Roşiei Montane”
ora 19:30 – Proiecţie documentar “Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”, urmată de o sesiune de discuţii
ora 21:00 – Concert Fractal

ora 22:00 – Concert The Weir

 Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernăun târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 20 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *