News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:

salvaspeo

Sâmbătă 11 mai 2013, membrii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat la primul exercițiu salvamont-salvaspeo organizat de la înființarea serviciului. Acțiunea de salvare a constat din evacuarea unei persoane accidentate din Peştera lui Duţu, pe care salvatorii au evacuat-o până la suprafață și apoi au transportat-o până la un drum accesibil și pentru echipajele de prim ajutor ale SMURD.
Acțiunea a fost inclusă în calendarul anual al Salvaspeo România și s-a concretizat la data stabilită prin simularea unui incident produs în mediul subteran, în acest caz într-o peșteră destinată speoturismului de pe teritoriul județului Arad.
Astfel, sâmbătă dimineața, au fost alertate echipele de salvare din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad care s-a deplasat de urgență cu un număr de 16 salvatori la Căprioara, localitate aparținând de comuna Săvârșin, județul Arad, unde s-a presupus accidentarea unui turist în Peștera lui Duțu. Victima a fost evacuată dintr-o sală localizată spre capătul peşterii, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă cu targa mai multe pasaje strâmte, prin apă dar şi un puţ la intrarea în subteran. Mai departe, la suprafață salvatorii au utilizat mai multe sisteme de salvare realizate cu ajutorul corzilor pentru traversarea tărgii peste valea care se pierde în peşteră, continuând evacuarea a victimei la suprafață pe o distanța de aproximativ încă 1 km până la drumul județean, ce face legătura dintre localitățile Căprioara și Pojoga din județul Hunedoara.
Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizate cu scopul creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare.
Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică, înfiinţat prin Hotărârea Consliului Judeţean Arad în baza prevederilor Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic şi ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi salvarea în munţi.
Echipele de intervenţie sunt formate din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.
Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, Corpul Român Salvaspeo – CORSA, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, cu servicii similare din județele vecine.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.