News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

SAMBATA VA AVEA LOC UN CONCERT DE MUZICA PRECLASICA IN SALA FERDINAND A PRIMARIEI ARAD SAMBATA VA AVEA LOC UN CONCERT DE MUZICA PRECLASICA IN SALA FERDINAND A PRIMARIEI ARAD
Please follow and like us:
Pin Share

Un nou program cameral cu titlul de eveniment extraordinar se desfăşoară sâmbătă, 26 martie, la ora 19.00, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, creatorii lui fiind ansamblul de cameră al Filarmonicii, dirijat de Cristian Neagu, şi prim violoniştii Natalia Gorceacova şi Florin Gherghel.
Programul serii cuprinde o mini – selecţie de lucrări desprinse dintr-o colecţie de muzici preclasice vechi, aparţinând barocului timpuriu (Couranta Dolorosa de Samuel Scheidt, Passacaglia de Biagio Marini, Două ritornelle de Jean Baptiste Lully şi Fantasia de Henry Purcell), dar şi ale aceluia târziu (Sinfonia în si minor pentru orchestră de coarde “Al Santo Sepolcro” de Antonio Vivaldi şi Concertele grossi op.6 nr.2 şi nr. 4 de Georg Friedrich Händel) acoperind cele mai importante zone ale culturii europene – germană, italiană, franceză, engleză. Muzica barocului este una a eufoniei, a echilibrului, a sonorităţilor calme, iar cea mai potrivită să o reprezinte este prin datele sale generale, ansamblul de coarde. La acesta face referinţă şi selecţia programului nostru, care apelează inclusiv la maniera “concerto grosso” (3 solişti: 2 viori şi violoncel, în opoziţie cu tutti), precursoare a concertului instrumental clasic.

Portret – Cristian Neagu

Născut în 1 Martie 1964 la Timişoara, Cristian Neagu a absolvit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.
A studiat dirijatul cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.
Participarea la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.
Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.
Alături de orchestra simfonică a concertat în Italia şi Germania. A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, iar în 1992 a apărut primul său disc.
În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu maestrul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii ” George Enescu” şi cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi, în cadrul aceleiași instituții, a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti, 1996.

Portret – Natalia Gorceacova

Reprezentantă a unei şcoli violonistice cu tradiţie, Natalia Gorceacova a absolvit în 1997 Conservatorul din Odessa, la clasa profesorului Alexander Pavlov, în perioada studenţiei fiind membră a orchestrei teatrului de operă din acelaşi oraş. Următorii trei ani îi parcurge ca membră a Orchestrei Radio din Chişinău, iar în anul 2000 se stabileşte în Romania, unde îşi desfăşoară activitatea iniţial la Craiova, ca membră a Filarmonicii, iar ulterior, până în 2015, la Filarmonica Mihail Jora din Bacău. De la începutul stagiunii 2015 -2016 este prim violonistă şi sef de partidă a Filarmonicii de Stat Arad.
Pe lângă activitatea orchestrală, desfăşoară o constantă activitate concertistică şi camerală, realizând totodată turnee de concerte în ţări din Europa şi Asia.

Portret – Florin Gherghel

Absolvent în 2006 al Conservatorului de Muzică din Oradea, Florin Gherghel este prezent pe afişele noastre de concert încă din anii de afirmare, Tribuna Tinerelor Talente fiind cupola sub care tânărul violonist a interpretat, acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii, partituri reprezentative ale repertoriului universal.
Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de Arte “Sabin Drăgoi”, la clasa profesoarei Crina Brad, iar în perioada anilor de facultate s-a bucurat de îndrumarea violonistului Traian Roman, solist al Filarmonicii de Stat Arad. Ca elev s-a făcut remarcat în concursurile naţionale de specialitate, câştigând premii şi poziţii importante.
Membru al Operei Naţionale din Timişoara pe parcursul stagiunii 2005-2006, violonistul este începând din septembrie 2006, angajat al Filarmonicii din Arad.

Sâmbătă 26 Martie 2016, ora 19.00
Sala Regele Ferdinand – Primăria Arad
Concert de muzică preclasică
Dirijor – Cristian Neagu
Solişti – Natalia Gorceacova, Florin Gherghel

Program
Samuel Scheidt – Couranta dolorosa
Biagio Marini – Passacaglia
Jean Baptiste Lully – Două ritornelle
Henry Purcell – Fantasia
Antonio Vivaldi – Simfonia în si minor Al Santo Sepolcro
Georg Friedrich Händel – Concerto grosso în fa major op.6 nr.2, Concerto grosso în la minor op.6 nr. 4

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *