News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

SCHIMBARI IMPORTANTE PRIVIND IMPOZITUL PE LOCUINTA SCHIMBARI IMPORTANTE PRIVIND IMPOZITUL PE LOCUINTA
Please follow and like us:
Pin Share

Cine are firmă în apartament, dar nu este clar cât spațiu folosește pentru activitatea economică și cât pentru locuit, va plăti doar impozitul datorat pentru locuință

Noul Cod fiscal aduce o mulțime de modificări în privința taxelor locale. Noile prevederi complică mult situația celor care desfășoară și activitate economică în propria locuiță, deoarece stabilirea impozitului va fi extrem de greoaie.

O hotărâre aprobată zilele trecute de Guvern clarifică mai multe aspecte pentru această categorie de contribuabili, dar și pentru cei care au obligația de a își evalua clădirile sau care sunt scutiți de impozit.

Cum se plătește impozitul dacă desfășori și o activitate economică în locuință. Începând cu 2016, impozitul pe clădire va fi stabilit în funcție de destinația imobilului. Pentru imobilele care sunt doar spații de locuit, impozitul va fi de exemplu mult mai mic decât pentru acelea în care se desfășoară o activitate economică, chiar dacă este vorba despre un spațiu similar, de exemplu un apartament. Multe persoanele fizice dețin însă imobile în care locuiesc, dar au și activitate economică. Hotărârea Guvernului clarifică parțial cum vor achita acestea impozitele. Astfel, dacă este vorba despre o activitate economică derulată într- un apartament, și nu poate fi delimitat clar spațiul folosit de firmă și cel folosit doar pentru locuit, atunci impozitul datorat pentru întregul apartament va fi ca pentru o locuință. În acest fel, persoanele în cauză vor achita un impozit mai mic, deoarece cota de impunere pentru locuințe este mai mică decât cea pentru firme. Pentru a avea acces la facilitate, proprietarii vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere cum că atât întreținerea, precum și factura la gaze sau electricitate nu sunt trecute pe numele firmei, ci pe numele proprietarului ca persoană fizică, și sunt achitate de către acesta.

Sursa: evz.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *