News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Școlile din județul Arad beneficiază de peste 200 de milioane lei din partea Guvernului României Școlile din județul Arad beneficiază de peste 200 de milioane lei din partea Guvernului României
Please follow and like us:
Pin Share

Colegiul Prefectural Arad, prezidat de Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, s-a întrunit astăzi, în sala de ședințe a AJFP Arad, într-o ședință ordinară, pe ordinea de zi figurând trei puncte privind diferite aspecte din activitatea unor instituții deconcentrate din județul nostru:

  1. Informare privind stadiul pregătirii unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an școlar 2019-2020 și asigurarea resursei umane calificate – a prezentat Inspectoratul Școlar Județean Arad

Având în vedere necesitatea verificării condițiilor igienico-sanitare din școli pentru deschiderea în condiții bune a anului școlar 2019-2020, prin Ordinul Prefectului Județului Arad cu numărul 557 din 9.08.2019 au fost constituite echipe mixte care au verificat în perioada 20.08.-26.08.2019 activitățile de construcții și reabilitare a unităților de învățământ, asigurarea de fonduri pentru desfășurarea activității școlare de către consiliile locale (inclusiv asigurarea încălzirii cu combustibili solizi sau lichizi), asigurarea protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și personalului didactic precum și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de învățământ. Echipele mixte au fost formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratului Școlar Județean și Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad.

Școlile din Județul Arad beneficiază de o finanțare de peste 200 de milioane lei din partea Guvernului României, fonduri provenite prin Programul Național de Dezvoltare Locală derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale (199.291.000 lei) și Ministerul Educației Naționale (1.830.000 lei).

În cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală sunt cuprinse  95 de unități școlare în cele două etape ale programului, pentru diverse tipuri de lucrări, respectiv reabilitări, modernizări și extinderi finanțate prin Unitățile Administrativ-Teritoriale.

În anul 2019, în municipiului Arad se află în execuție 5 unități școlare (Școala Gimnazială ”Ilarion Felea, Grădinița PP nr. 8, Colegiul Economic, Școala Gimnazială „Aron Cotruș”și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”) cu o valoare totală de finanțare de cca. 29.450 mii lei. Există perspectiva de finalizare în 2019 în cazul a trei unități școlare (Școala Gimnazială „Ilarion Felea”, Grădinița PP nr. 8 și Școala Gimnazială „Aron Cotruș”).

La nivelul județului Arad se află în execuție 34 unități școlare în localitățile Zărand, Cintei, Buteni, Berindia, Păulian, Apateu, Brazii, Beliu, etc., cu o valoare totală de finanțare de cca. 63.000 mii lei, cu perspectiva de finalizare în 2019 a cca. 21 unități școlare.

„Programul de Reformă a Educației Timpurii”

În cadrul Programului de Reformă a Educației Timpurii sunt aprobate  23 de grădinițe propuse pentru construirea de clădiri noi, reabilitări de clădiri existente, respectiv consolidări și modernizări.

În anul școlar 2018-2019 au fost recepționate 7 clădiri noi pentru grădinițe în localitățile Sântana, Ineu, Nădlac, Seleuș, Șicula, Semlac și Secusigiu, în valoare totală de cca. 7.730 mii lei, iar grădinița din localitatea Apateu este în fază de execuție cu punerea în funcțiune în anul 2019. Celelalte 15 obiective se află în stadiu de proceduri de achiziție pentru servicii de proiectare / execuție.

În cadrul Programului de Guvernare, în municipiul și județul Arad sunt finanțate mai multe obiective de investiții, printre care unități școlare, cluburi și palate ale copiilor, sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad, toate acestea cu scopul  îmbunătățirii infrastructurii școlare.

În cadrul acestui program sunt în desfășurare lucrări pentru Palatul Copiilor Arad, care la finalizare va asigura activitatea a cca. 3.000 de copii în cadrul a 32 de cercuri educative, va asigura organizarea de spectacole într-o sală proiectată pentru 200 de locuri și o scenă cu turn în care să se poată manevra decorurile pe verticală.

Stadiul implementării prevederilor HG nr. 363/2019 privind realizarea de grupuri sanitare la unitățile școlare din jud. Arad – 1.059 mii lei

În vederea realizării de grupuri sanitare la unitățile școlare care au avut grupuri sanitare de tip latrină și nu au putut obține autorizație sanitară de funcționare, Inspectoratul Școlar Județean Arad a informat 16 Unități Administrativ Teritoriale pe raza cărora se află cele 23 de școli cuprinse în HG, să întreprindă demersuri legale pentru achiziția de lucrări. În momentul de față sunt începute lucrări la 10 unități pentru care s-a solictat deschidere de finanțare în valoare de 470 mii lei, pentru celelalte 13 unități se desfășoară achiziția publică de lucrări.

 

  1. Informare privind asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică cu ocazia competițiilor sportive pe timpul sezonului competițional 2018-2019 – a prezentat Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad

 

La nivelul Județului Arad s-au desfășurat o gamă diversificată de competiții sportive, fapt ce a impus o bună organizare a misiunilor precum și a activităților conexe acestora (informări, adrese de colaborare/cooperare cu celelalte structuri, adrese pentru solicitare efective de sprijin, etc.) la meciurile de fotbal din liga a II a și a III a, precum și promovări în ligile superioare, baschet feminin din cadrul ligii naționale și rugby. Informarea detaliată privind activitățile desfășurate de IJJ Arad pe linia competițiilor sportive poate fi consultată pe pagina web a Instituției Prefectului, [email protected], secțiunea Colegiul Prefectural (meniu Despre instituție/Alte activități).

 

  1. Informare privind contractele încheiate în anul 2019 cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale din Județul Arad – a prezentat Casa de Asigurări de Sănătate Arad

 

În prezent  prin Casa de Asigurări de Sănătate Arad sunt în derulare un număr de 904 contracte pe 12 tipuri de asistență medicală diferite, suma totală alocată prin bugetul pe anul 2019 fiind de peste 380 milioane de lei. Cea mai mare pondere o reprezintă serviciile medicale spitalicești cu 140 milioane, urmate de furnizarea de medicamente cu și fără contribuție personală – 62 milioane de lei.

Suma alocată Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în baza contractului încheiat cu CAS Arad, al cărui obiect îl constituie finanțarea programelor/subprogramelor din cadrul programelor naționale de sănătate cu scop curativ este de 9.056.840 lei, pentru anul 2019. Informarea detaliată poate fi de asemenea consultată pe pagina web a Instituției Prefectului, [email protected], secțiunea Colegiul Prefectural (meniu Despre instituție/Alte activități).

webeditor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *